INFONET-468X60-BANNER

Renzo Piano projektovao malu vetrenjaču koja radi i pri najmanjim brzinama vetra

13.02.2014. | Croenergo

Proteklih par godina pokrenuto je više programa koji imaju za cilj da razviju što veću i efikasniju vetroturbinu kako bi se zadovoljile sve veće svetske potrebe za „zelenom“ energijom.

Međutim, italijanski arhitekta Renzo Piano odlučio se za potpuno drugačiji pristup. On razvija kompaktnu i efikasnu vetroturbinu koju svako može imati u dvorištu. Njegov projekat nosi naziv „Dragonfly Inivisible Wind Turbine“ i oponaša sposobnost vilinog konjica da se održava u vazduhu i pri najslabijem vetru. Ova vetroturbina ima dve lopatice, nominalna snaga joj je 55kW i proizvodiće električnu energiju i pri vetrovima brzine samo 6km/h.

Koncept ove vetroturbine trenutno testira međunarodna kompanija za obnovljive izvore energije „Enel Green Power“. Predsednik ove kompanije navodi da je glavni razlog zbog kog su odlučili da finansiraju ovaj projekat, potraga za novim konceptima proizvodnje energije pri malim brzinama vetra uz minimalni uticaj na pejzaž.

Većina rezidencijalnih vetroturbina su velike i glasne, pa često imaju negativan uticaj na vrednost nekretnine. Veće turbine proizvode više energije, ali imaju štetan uticaj na ptice i druge divlje životinje. Upravo zbog toga je kompanija „Enel Green Power“ izabrala projekat Renza Piana.

„Za razliku od standardnih vetroturbina sa tri lopatice, ova ima samo dve koje se u stanju mirovanja usklađuju sa centralnim stubom, pa dodatno smanjuju uticaj na pejzaž. Stub je visok 20 metara i veoma je tanak, a lopatice su skoro šuplje jer su izrađene od karbonskih i polikarbonskih vlakana“, navode iz kompanije „Enel Green Power“.

Model ove vetroturbine će se testirati godinu dana, nakon čega će krenuti i komercijalna prodaja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;