INFONET-468X60-BANNER

Feng šui javni bazen u Francuskoj

10.02.2014. | Inhabitat

Pariski arhitektonski biro Mikou Studio je nedavno osvojio lokalni arhitektonski konkurs za projektovanje gradskog bazena za grad Isi le Mulino u Francuskoj. Ali ovaj pobednički projekat nije običan kompleks javnih bazena. Dok su zeleni krov i solarijum samo dva od mnogih impresivnih aspekata vizije francuskog biroa, činjenica da je projektovan korišćenjem principa feng šuia je definitivno njegova najfascinatnija osobina.

Po završetku, ogromni kompleks javnog bazena od 4.000 metara kvadratnih će biti deo većeg projekta koji će obuhvatiti teretanu, solarijum, terene za skvoš, saunu i hamam. Projektovan po principima feng šuia, kompleks treba da privuče lokalno stanovništvo koje je u potrazi ne samo za mestom za kupanje, već i za opuštajućom i duhovnom atmosferom.

Kroz celi višespratni kompleks, različite arhitektonske karakteristike kompleksa prenose osećaj otvorenosti i fluidnosti koji imaju za cilj da podstaknu osećaj blagostanja. Inspirisane umirujućim kretanjima vode, staze unutar kompleksa se sastoje od niza kontinualnih rampi koje vode u zatvoreni prostor, podstičući kontinuirani ciklus kretanja bez barijera. Talasaste zlatne drvene letvice koje oivičavaju spoljašnjost predstavljaju kružno kretanje vode, simbolišući cirkulaciju feng šui energije i tokova.

Zeleni krov je primarni element kompleksa, pružajući prostrani solarijum ispod, koji obezbeđuje opuštajuću oazu za lokalno stanovništvo koje želi da uživa u prirodnoj sunčevoj svetlosti, a da ujedno izbegava visoke letnje temperature.

Prema arhitektama, projekat je bio „zamišljen kao praksa lucidnosti, transparentnosti i arhitektonske fluidnosti, gde prirodna svetlost definiše prostorni doživljaj“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;