INFONET-468X60-BANNER

Kuća ogledalo koja se kamuflira sa svojom okolinom

04.02.2014. | Dezeen

Ova kuća u holandskom gradu Almere, delo švedskog arhitekte Johana Selbinga i švajcarskog pejzažnog arhitekte Anouka Vogela, u potpunosti je prekrivena reflektujućim staklom koje joj omogućava da stapanje sa svojom okolinom.

Arhitekte Selbing i Vogel su projektovali ovu privatnu kuću na parcelu u eksperimentalnom stambenom delu Almere - grada koji je osnovan 1976. godine, ali koji sada ima preko 195.000 stanovnika - u odgovoru na konkursni zadatak koji je zahtevao zgradu koja će se uklapati sa lokacijom pored šume.

Jednostavni kockasti oblik kuće je izgrađen od aluminijumskog rama koji pridržava panele od kaljenog reflektujućeg stakla, kao i sa kompozitnim panelim ogledalskog finiša koji se prostiru gornjim i donjim ivicama fasade kuće.

„Kuća ogledalo je privatna vila površine 120 kvadratnih metara sa fasadom koja se isključivo sastoji od reflektujućeg stakla, a koje deluje kao kamuflaža i kao zaštita privatnosti samog enterijera“, objašnjavaju arhitekte.

Vrata se nalaze tik uz fasadu i primetna su samo zahvaljujući drškama koje izranjaju iz uglačane površine i promenama u nivoama visine koje se uzdižu kako bi se uklopile sa visinom poda unutar zgrade. Ulaz na strani kuće vodi u kompaktan enterijer sa kućnom kancelarijom na jednom kraju i glavnom i gostinskim spavaćim sobama na drugom kraju.

Klizne particije između ovih prostorija, kao i otvoreni plan kuhinje i dnevnog prostora mogu biti otvorene ili zatvorene kako bi zadovoljile različite funkcionalne zahteve. „Duge linije viđenja u enterijeru čine da kuća deluju veća iznutra“, ističu arhitekte.

Površine su pokrivene sa panelima od blede breze koji su u skladu sa svetlim enterijerom i obližnjim drvećem. Ugrađeno skladište prekriva jedan zid i isečen je sa tajnim prozorom koji gleda na ulici, ali je nevidljiv spolja.

Arhitekte Selbing i Vogel su bili jedan od dvanaest pobednika u takmičenju za projektovanje. Oni su pozvani da izgrade svoju kuću, ali su morali da pronađu klijenta koji je bio spreman da to i plati. „U razgovoru sa klijentom, konkursni projekat je dorađen do najmanjih detalja, uzimajući u obzir klijentovu potražnju za optimalnom pristupačnošću“, dodale su arhitekte.

Fotografije: Jeroen Musch.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;