INFONET-468X60-BANNER

Zaha Hadid projektovala stan u okviru dobrotvorne kuće Ronald Mekdonald

30.01.2014. | Dezeen

Arhitektonski biro Zaha Hadid Architects je jedan od jedanaest međunarodnih biroa koji projektuje studio apartman u novoj Mekdonalds dobrotvornoj kući u Hamburgu koja će smeštati rodbinu dece koja primaju bolničko lečenje u blizini.

Poslednja u nizu dobrotvornih kuća Rolanda Mekdonalda će se nalaziti u blizini Altona dečije bolnice i ponudiće smeštaj za članove porodica koji su doputovali daleko od svojih domova kako bi pratili teško obolelu decu.

Projekat Zahe Hadid za Apartman 5 karakteriše ugrađeni nameštaj, drveni viniš i uvučeno osvetljenje, sa ciljom da se stvori „morski izgled“ apartmana i da se prostor dojmi većim nego što zaista jeste.

Opisan od strane biroa kao „dve polovine školjke“, soba će imati drvenu bazu stvornu sa podom od parketa i zidovima koji se krive od poda nagore, sa belim gornjim delom u čisto beloj boji.

„Drvena školjka sa svojom kontinuiranim krivinama - od parketa do ugrađenih komada nameštaja, kao što su plutajući krevet i povišeni sekretar - odaje toplinu i taktilni kvalitet svim površinama koje mogu biti dodirnute“, rekle su arhitekte.

„Ugrađeni nameštaj i pozicija kreveta unutar prostora ostavlja veliki podni prostor slobodnim za porodicu da sedi i komunicira, kao i za decu na kojoj povrišni mogu da se igraju“, dodale su arhitekte iz biroa Zaha Hadid Architects.

Drugi biroi koji su projektovali apartmane u okviru dobrotvorne kuće su španski biro Estudio.Entresitio, koji predlaže „neutralni i udoban“ apartman sa nameštajem koji se sklapa, kao i francuski arhitekta Manuel Gautrand (na fotografiji iznad), koji je projektova prostor nalik gnezdu sačinjen od drvenih platformi.

Lista se završava sa biroom Appia Contract iz Nemačke (na fotografiji iznad), danskim biroom Barcode Architects, nemačkim biroom Brandherm + Krumrey, EMBAIXADA biroom iz Portugala, austrijskom firmom Hollein & Partner, belgijskom Low Architecten, Raiserlopes iz Nemačke i švajcarskom arhitektom Sarom Spiro.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;