Industrijski alpinizam: Rešenje za nepristupačna mesta

17.01.2014. | S. Aničić | 24 sata

Industrijski alpinisti specijalizovani su za radove na visini, odnosno na mestima do kojih „obični“ majstori ne mogu da priđu. U Novom Sadu ih radi deset, a zanimljivo je da se gotovo nijedan od njih ne bavi „pravim“ alpinizmom, već su prošli specijalnu višemesečnu obuku baš za ovo zanimanje.

Pripreme za rad | Foto: R. Gatel

„Penjemo se na najviše i najzavučenije zgrade u gradu kako bismo oprali prozore ili fasade, sanirali nepristupačan krov, zamenili deo fasade koji je sklon padu, a do kojeg se ne može skelom“, kaže industrijski alpinista Dejan Blagojević.

Spisak poslova za koje ih ljudi angažuju je podugačak: menjaju hidro i termo izolaciju, ruše dimnjake ili popravljaju ruševne, čiste sisteme za ventilaciju, spoljnu rasvetu i signalizaciju... Za ove hrabre momke gotovo da ne postoji nemoguća misija, do sada nisu imali nijednu povredu na radu, ali neobične situacije nisu retkost.

Dejan Blagojević | Foto: R. Gatel

„Kolega koji je radio na jednoj od novosadskih zgrada nalazio se na petom spratu, a penzionerka koja živi na četvrtom isekla mu je konopac misleći da je lopov. Na sreću, gospođa je isekla konopac koji je služio za spuštanje, pa je drugi koji služi za podizanje ostao čitav. Kolega se brže-bolje popeo na vrh zgrade, kako bi sanirao štetu i neometano nastavio s poslom“, kaže Blagojević.

A Dejana je duga kosa umalo koštala života. Dok je na zgradi obavljao posao i visio na konopcu, mašina za spuštanje mu je uhvatila kosu. „Ostao sam da visim na ruci, a ispod mene je bilo više od deset metara. Brzo sam se sabrao i prikačio na konopac, otpetljao kosu i sve se na kraju dobro završilo. Od tada redovno vezujem kosu“,  kaže Blagojević.

Ekipa novosadskih industrijskih alpinista još (nadamo se da će tako i ostati) nije imali nijednu povredu na radu | Foto: R. Gatel


Oprema testirana za ogromna opterećenja

Za industrijskog alpinistu bitno je pre svega da veruje svojoj opremi, ali i da je veoma dobro poznaje i da zna tačno sa čim radi, kaže Blagojević. Industrijska alpinistička oprema testirana je za mnogo veća opterećenja od „obične“. „Svako ko želi da se bavi ovim poslom mora da prođe lekarski pregled i obuku“, kaže Blagojević, i dodaje da je pored dobre opreme neophodno i obezbediti prostor oko zgrade.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...