INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Arhitekta Šigeru Ban oblikuje Abu Dabi Umetnički paviljon od kartonskih cevi

15.01.2014. | Designboom

Proslavljeni japanski arhitekta Šigeru Ban, poznat po svojoj arhitekturi od kartona, je angažovan od strane Umetničkog festivala Abu Dabi da projektuje privremeni i mobilni paviljon koji pruža hladno i zaklonjeno mesto gde posetioci mogu imati priliku da upoznaju i da se druže sa lokalnim dizajnerima. Projekat je izgrađen gotovo u potpunosti od kartonskih cilindara, sa cevima različitih dužina i dimenzija raspoređenih da formiraju uzbudljivi i privlačni polu-eksterni volumen.

Poznata pod imenom „Design Souq“, struktura upućuje na nasleđe i kulturu regiona, formirajući tržište ideja gde zanatlije, dizajneri i umetnici iz okolnog područja održavaju govore, demonstracije i radionice.

Projekat dalje istražuje interesovanje arhitekte Šigeru Bana za korišćenje lakih i sekundarnih sirovina, omogućavajući da funkcija i svrha njegovog dela ima prednost nad bilo kojim razmetljivim prikazom novih tehnologija.

Pošto je arhitekta Šigeru Ban ima prilike da koristi karton u brojnim ranijim prilikama (možda jedan od njegovih najpoznatijih projekata jeste crkva od kartona predložena posle razornog zemljotresa u Krajstčerču na Novom Zelandu), na Umetničkom festivalu u Abu Dabiju on je ponovo koristio krutost i snagu koju nudi forma ovog materijala.

Fotografije: Shigeru Ban Architects

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;