INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Viktorijanska pošta pretvorena u stan

09.01.2014. | Dezeen

Britanski arhitektonski biro 1508 London pretvorio je viktorijansku poštu u Londonu u apartman gde se perforirane betonske žaluzine koriste za otvaranje i zatvaranje različitih delova enterijera. Naručilac rekonstrukcije je kolekcionar umetnina, a u skladu sa time biro 1508 London je projektovao „uticajan ali topao“ prostor gde velika umetnička dela mogu biti obešena na zidovima.

Manje sobe su grupisane zajedno na jednoj strani stana, oslobađajući ostatak prostora za dnevnu sobu dvostruke spratne visine. Betonske žaluzine su dodate da zaštite dve spavaće sobe na mezaninu prvog sprata, dok kružne perforacije u njima nude stanarima mogućnost da nadgledaju prostore ispod.

„Ove betonske elevacije su primarni element enterijera, omogućavajući da zahvaćena svetlost prodre u spavaće sobe ujutru i stvarajući jedinstvene instalacije svetlećih sočiva noću“, rekao je arhitekta Kris Godfri (Chris Godfrey) iz arhitektonskog biroa 1508 London.

Ulazni foaje duple spratne visine je obložen čeličnim pločama koje su hemijskim procesom tretirane tako da delu zastarele sa zrnastim izgledom. „Sirovi izgled i prirodna paleta boja materijala dodatno izražava formalnu logiku i, pozivajući se na ukus vlasnika za ruskom političkom umetnošću, stvara dramatičnu pozadinu“, rekao je Godfri.

Kuhinja i kupatilo su ušuškani skroz u pozadini stana, dok crno čelično stepenište iz viktorijanskog doba vodi do mezanina na kome se nalaze spavaće sobe.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;