INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stounhendž Centar za posetioce

18.12.2013. | Dezeen

Predstavljamo vam prve fotografije Centra za posetioce pri Stounhendžu (praistorijski kameni krug u Engleskoj), delo arhitekonskog biroa Denton Corker Marshall, koji je danas zvanično otvorio svoja vrata. Nakon godina pregovora i niza neuspelih predloga, Centar za posetioce ja sada završen na lokaciji 1,5 milju zapadno od kamenog kruga, u okviru lokacije Svetske baštine, ali van samog mesta antičkog spomenika.

Zgrada se sastoji od tri kućišta, svi različitih materijalizacija, koji su zaštićeni ispod valovite čelične nadstrešnice i okruženi šumom od preko 200 čeličnih stubova postavljenih pod različitim uglovima.

Najveći blok je odeven sa drvetom pitomog kestena i smešta izložbenu galeriju muzeja. Drugi blok ima stakelene zidove i smešta edukativni centar, kafić i prodavnicu, dok je manja struktura obložena cikom usendvičena između ova dva bloka i smešta blagajnu.

Donja strana čelične nadstrešnice je obložena sa panelima od cinka i ima složeni obrazac perforacija u obliku kvadrata. On nadsvođuje sva tri bloka, stvarajući zaštićene oblasti za okupljanja unutar svog okvira.

„Dizajn centra je zasnovan na ideji koja je uvod u kamenje, a njegov arhitektonski oblik i karakter nikako ne umanjuje njihov vizuelni uticaj, osećaj vanvremenske snage i moćne skulpturalne kompozicije“, rekao je arhitekta Bari Maršal (Barrie Marshall) iz biroa Denton Corker Marshall.

„Na mestima gde je kamenje izloženo, masivno i namerno postavljeno, centar je natkriven, lagan i neformalan. A tamo gde kamenje izgleda ugrađeno u zemlju, centar počiva na njenoj površini“, dodaje arhitekta Maršal.

Posetioci mogu da hodaju od centra do antičkog spomenika duž uvojite staze, ili mogu da izaberu desetominutnu vožnju mini busevima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;