IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fasada kuće u Japanu prekrivena krovnim pokrivačem

12.12.2013. | Dezeen

Celokupna fasada ove kuće u japanskom gradu Oiso, projekat arhitektonskog biroa HAKO, je prekrivena u fiber-cementnim pločama i isprekidana sa nizom razbacanih otvora. Sive ploče se obično koriste kao standardni krovni materijal u japanskoj stambenoj izgradnji, ali su ovde takođe primenjene da pokriju spoljašnje zidove porodične kuće.

Kuća je projektova za četvoročlanu porodicu na parceli u blizini obale Tihog okeana, a njena fasada od cementnih panela takođe ima praktičnu ulogu, pošto su otporne na koroziju izazvanu slanim vazduhom. Pomereni kalkan daje krovnoj liniji asimetričan izgled koji pomaže u tome da se kuća izdvaja među svojim više konvencijalnim susedima.

„Kuća je postavljena na severnoj strani lokaliteta kako bi se zaštitila bašta od sezonskog severnog vetra koji se javlja zimi“, rekle su arhitekte, koje su inkorporirali male prozore na severnoj fasadi i pozicionirali velike prozore na južnoj strani fasade prema bašti.

Južna fasada takođe sadrži velike klizne prozore koji se otvaraju ka tremu koji podseća na „engavu“ (engawa), deo podnih obloga od drveta koje se nalaze između životnog iprostora i spoljašnjih zaštitinih elemenata od oluja kod tradicionalnih japanskih kuća.

„Unutrašnji prostor je projektovan sa naglaskom na kontinuitet sa baštom“, objasnili su arhitekte, koji su stvorili otvoreni dnevni boravak i trpezariju u prizemlju pored kuhinje sa otvorom u zidu koji povezuje ove dve površine.

Spiralno stepenište, koje deluje kao da lebdi iznad tla, spaja dnevnu sobu sa hodnikom na prvom spratu gde se takođe nalaze spavaće sobe, kupatilo i prostorija za igru za decu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;