INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Švedski studenti projektovali pasivnu kuću koja se napaja suncem

06.12.2013. | Inhabitat

HALO je društveno i ekološki odgovoran dom izgrađen za studente od strane studenata. Ova zaobljena pasivna kuća se napaja suncem i projektovana je od strane 25 studenata sa Čalmers Tehnološkog univerziteta u Švedskoj. Sa velikim zajedničkim prostorima i manjim privatnim područjima, dizajn je zasnovan na ideji da zajednička kuća treba da ima duplo više deljenog prostora nego što je to uobičajeno.

Sa površinom od 60 metara kvadratnih, kuća HALO je dobila svoje ime i oblik zbog optičkog fenomena oko Sunca nalik dugi. Projektovana je sa malim privatnim sobama i velikim zabavnim oblastima koji odvajaju ljude od rastućeg trenda socijalne izolacije.

Enterijeri su napravljeni od lokalnog drveta, a sve u skladu sa skandinavskom tradicijom, a neki od transformišućih nameštaja se mogu pomerati tako da naprave više prostora.

Njen zaobljen krov je napravljen od monokristalnih silicijumskih fotonaponskih solarnih ćelija na akrilu prekrivenim polimerom visoke čvrstoće. Ovo je montirano na tanku vodootpornu polikarbonatsku membranu i oblikovanu u oblik nadstrešnice sa unutrašnjim i spoljašnjim prostorima.

Kuća HALO je zauzela treće mesto na nedavno završenom takmičenju Solar Decathlon 2013 u Kini zahvaljujući izuzetnoj tehnologiji i efikasnom korišćenju resursa.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;