INFONET-468X60-BANNER

Bar na tavanu stare kuće u Minsku

29.11.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Litvanski arhitektonski biro Inblum Architects je angažovan da projektuje bar na poslednjem spratu stare kuće u Minsku, Belorusija. Ova zgrada je obnovljena nakon oštećenja nastalih u Drugom svetskom ratu i u njoj se sada nalazi kancelarijski prostor na dva sprata, dok je tavanski prostor preprojektovan tako da smešta bar pod krovom koji spaja tradicionalni karakter kuće sa savremenim tokovima.

Arhitekte su ostavili zidove od cigli izloženim i koristili su isti tip cigle da izgrade bar koji se proteže duž jedne strane tavanskog prostora. Drveni ram je smešten oko bara i produžava se duž zidova, služeći kao police i stalak za odlaganje kaputa. On takođe stvara nadstrešnicu iznad samog bara koji podseća na niz krovnih rogova, što smanjuje visinu plafona na toj strani i daje prostoru intimniju atmosferu.

„Kada smo počeli da projektujemo ovaj bar naš cilj je bio da stvorimo prostor koji ima jedinstvenu atmosferu gde se staro i novo mešaju zajedno na savršeni način“, kaže arhitekta Dmitrij Kudin. Polovni nameštaj okružuje bar, i on potiče sa raznih mesta, uključujući i staru školu u Irskoj i buvljake u Švedskoj.

„Zamislite stari tavan gde možete pronaći sve vrste starih stvari koje govore svoju priču; vaše tajno sklonište od vaših dečijih igara“, rekao je Kudin. „A sada, kada ste odrasli, došli ste do njega, očistili prostor, iskoristili nameštaj koji ste pronašli i napravili mesto za sebe i svoje prijatelje gde možete popiti piće i ćaskati o starim danima.“

Parčići ogledala u obliku cigli su prikačeni na zidove iza samog bara, kao i pored lavaboa u kupatilu pored, dok su venci sijalica nanizani oko drvene nadstrešnice iznad bara. Zgrada se nalazi na brdu i posetioci mogu da pristupe baru direktno sa uličnog nivoa preko malog drvenog trema koji pruža poglede na okolne krovove.

Slična atmosfera bara u staroj kući, gde je dominantni tavanski prostor prepun kojekakvih uspomena i starih stvari, može se osetiti i u Beogradu na više lokacija. Nama padaju na pamet dva kafića slične atmosfere ovoj u Minsku. Prvi je Wonder Bar koji se nalazi u Bulevaru Kralja Aleksandra, a drugi je kafić-restoran Maska na Vračaru.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;