INFONET-468X60-BANNER

Vetroelektrana na moru kod Fukašime puštena u rad

20.11.2013. | Inhabitat

Japanski ploveći vetropark kod obale Fukašime je počeo da proizvodi čistu, obnovljivu energiju za nacionalnu mrežu. Projekat, saradnja između Vlade Japana i korporacije Marubeni, stvoren je da transformiše oblast pogođenu nuklearnom katastrofom u pozitivan simbol budućnosti zelene energije. Hitači (Hitachi) vetroturbina od dva megabajta je prva od nekoliko planiranih za ovu oblast, i dobila je nadimak Fukushima Mira.

Zvanično poznata kao Fukushima Kizuna, jedinica za proizvodnju obnovljive energije pluta pored obale kako bi iskoristila snagu vetra i prebacila je nazad u mrežu, menjajući na taj način deo energije proizveden od strane nuklearne elektrane Fukušima. Jednoj vetroturbini će se uskoro pridružiti još dve finansirane od strane kompanije Mitsubishi Heavy Industries Ltd.

Ove nove vetroturbine će imati po 7 megavata kapaciteta pojedinačno, koji će biti direktno preusmeravan na mrežu. Na kraju se očekuje da će plutajući vetropark proizvoditi i do 1.000 megavata, ali prvo lokalne vlasti moraju da traže dozvolu od lokalnih ribara zbog ometanja njihovih voda. Projektni tim će takođe proučavati meteorološke podatke, hidrografske podake i podatke o performansama pre instaliranja novih vetroturbina u ovim vodama.

Uspešne vetroelektrane na moru mogu transformisati budućnost Japana, pružajući održivu, čistu energiju za buduće potrebe, bez uzurpiranja dragocenog zemljišta. Ministarstvo trgovine je već izdvojilo 222 miliona američkih dolara za ulaganje u energiju vetra u narednih pet godina u oblasti Fukašime.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;