Stambeni neboder sa intrigantnom geometrijom fasade u Singapuru

13.11.2013. | Dezeen

Složena geometrijska fasada koju čine zakrivljene ivice, duboke niše i usečeni prozori krase ovaj stambeni neboder u Singapuru od 135 metara visine, delo holandskog arhitektonskog biroa UNStudio.

Neboder Ardmore Residance je 36-spratni stambeni blok u blizini šoping distrikta Orchard Road u Singapuru, i projektovan je od strane biroa UNStudio da smesti ukupno 58 stanova.

Zakrivljeni detalji neprozirne betonske fasade imaju za cilj da kopiraju organske oblike koje se nalaze u prirodi, dok su veliki prozori i balkoni duple visine dodati kako bi pružili opsežne poglede na panoramu ove ostrvske države/grada.

„Veoma teksturisana fasada nebodera Ardmore Residence sarađuje u jedinstvu sa organizacijom individualnih stanova, pružajući ujedno i obimno dnevno osvetljenje za jedinstvene stambene prostore i panoramske poglede na grad Singapur“, izjavio je direktor biroa UNStudio, Ben Van Berkel.

Obrazac fasade se ponavlja na svaka četiri sprata kako bi se dao formalni ritam celokupnoj silueti nebodera, a tome pomažu i zaobljena stakla koja se obavijaju oko nekih uglova same fasade.

„Fasada generiše jedinstveni arhitektonski jezik zgrade, sa svojim slojevitim konturama koji se proširuju izvan četiri fasade i pružaju raznolikost profila i perspektiva“, dodao je arhitekta Van Berkel.

Prvi stanovi se nalaze tek na osmom spratu, stvarajući zaštićenu prazninu u bazi samog nebodera koji se otvara ka baštama, terasama i privatnim bazenima za plivanje za potrebe stanara nebodera.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...