INFONET-468X60-BANNER

Drveni stambeni blok u nizu u Amsterdamu

28.10.2013. | Dezeen

Fasada od neobrađenog drveta, kao i ugaoni krovni prozori čine glavnu karakteristiku ovog malog stambenog niza u Amsterdamu, delo holandskog arhitektonskog biroa M3H Architecten. Mali stambeni blok, koji se sastoji od dve uske kuće i trospratne zgrade, smešten je u nizu malih uskih stambenih zgrada u naselju Belami, kraju zapadno od centra grada koji je u poslednje vreme podmlađen.

Biro M3H Architecten projektovao je zgrade da se uklope u „jedinstven, raznolik i maleni karakter“ naselja, gde površine parcela variraju, a kuće se smenjuju sa komercijalnim zgradama. „Ulični arhitektonski karakter je definisan ovim naizmeničnim fasadama, nepravilnim površinama parcela i različitim visinama objekata“, kažu arhitekte.

Drvo oblaže zidove i krovove objekata, što je u kontrastu sa fasadama od cigle okolnih zgrada. Svaka fasada se sasoji od dva sloja drvenih letvici, plus vodootpornog sloka bitumena koji pomaže da se objekti brzo osuše nakon kiše.

„Letvice su dvoslojne kako bi potpomogle ventilaciju fasade“, objašnjavaju arhitekte. „Ono što je bitno kod korišćenje prirodnog, neobrađenog drveta u holandskoj klimi jeste da drvo na fasadi bude dobro provetreno, tako da se brzo osuši nakon kiše.“

Projektanti su koristili brazilsko drvo koje će postepeno izbledeti u sivu boju tokom vremena, a oluke i krovne odvode su sakrili iza spoljašnjeg sloja fasade. Obe kuće su identične u projektu, svaka sa po dva sprata koji izlaze na zadnje bašte i balkone na prvim spratovima. Apartmani takođe poseduju privatna dvorišta, uključujući i veliku krovnu terasu koja priprada stanu na najvišem spratu.

„Iako su ovo mali domovi, obilje dnevne svetlosti koju poseduju, prozori koji pružaju poglede i veliki prostori na otvorenom daju jedinstveni kvalitet i niko nikada nema osećaj zatvorenosti ili klaustrofobije“, dodaju arhitekte iz biroa M3H Architecten.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;