INFONET-468X60-BANNER

Naučnici dovode u pitanje ekonomiju skladištenja obnovljive energije

16.09.2013. | Gizmag

Istinito ili ne: solarna i eolska energija su slobodno dostupni i čisti izvori energije, i samim tim bi ih trebalo uvek skladištiti kada generišu više energije nego što je potrebno? Lako je pretpostaviti da obnovljiva energija nikada ne bi trebala da bude iskuljučena, ali naučnici sa Univerziteta u Stanfordu su uradili proračune da pronađu prelomnu tačku kada je bolje skladištiti energiju namesto „bacanja“ ili odustajanja od te energije, i njihovi rezultati nisu nužno ono što bismo pretpostavili.

Iako odbacivanja proizvedene energije rezultira u neposrednom gubitku energije, izbegavanje tog gubitka kroz energetsko skladištenje takođe zahteva ulaganje energije, bilo kroz proizvodnju baterija ili izgradnju infrastrukture. Međutim, nije svako skladištenje isto, niti su energetski zahtevi stvaranja vetroparkova i solarnih parkova ekvivalentni. Izražavanjem sve energije na ekvivalentan način, tim može uporediti povraćaj energije dobijen iz solarnih i vetro izvora sa energijom skladištenom u baterijama, po jedinici energije potrebno da se izgradi bilo šta od ovoga (izraženo kao EROI za povraćaj energije i ESOI za skladištenje energije).

Pošto su solarni paneli više energetski skuplji za proizvesti od vetroturbina, EROI vrednosti se razliku deset puta. Kada se gledaju različite vrste baterija, čak i efikasnije protočne baterije, sve su imale znatno niže ESOI vrednosti od analiziranih geoloških metoda za skladištenje energije, koji su bili akumulacija energije uz komprimovani vazduh i pumpano hidroelektrično skladištenje.

Računanjem ovih razlika, rezultati studije pokazuju da je trenutno uvek bolja opcija skladištenje solarne energije zbog visoke energetske vrednosti potrebne za nadoknadu. Međutim, jedina opcija za skladištenje koja je uvek bolja od bacanja vetroenergije jeste geološka metoda, gde je energetsko skladištenje u bateriji bolja opcija od odbacivanja energiju u zavisnosti od delića energije koja se koristi u mreži umesto da se uskladišti ili odbaci.

U grafikonu ispod, možete da pročitate φ u donjoj osi koja predstavlja ovaj delić. Na krajnjoj desnoj strani, ako se 100% energije odbacuje ili skladišti, onda je skladištenje samo za malo bolja opcija sa bilo kojim tipom energije. Ali u drugim stopama to zavisi od tipa baterije.

Deluje kontraintuitivno da energija vetra može biti tako jeftina, i da ima prednosti u odbacivanju iste. Ali Majkl Dejl, jedan od autora studije, poredi ovo sa čuvanjem dragocenosti u sefu. „Ne biste potrošili 100 evra na sef kako bi ste u njemu čuvali sat od 10 evra“, objašnjava on. U nekim situacijama čak može biti i poželjno, u smislu energetske potrošnje, izgraditi novu vetrenjaču umesto da izgradite skladište za postojeće turbine.

Autori takođe ističu da oni svode ovo pitanje na poređenje jedne promenljive: uključeni energetski kompromisi. Ali, oslanjanje samo na ekonomiju izbegava ovo razmatranje, i može čak pretvoriti takozvanu zelenu energiju u suprotno.

 

Autori su izračunali koliko bi životni vek baterija morao da se poboljša pre nego što postane održiva opcija za vetroenergiju - za faktor od 2 do 20, u zavisnosti od tipa baterije. Ali, još važnije, oni takođe podstiču razvoj tehnologija koje mogu da koristi, inače odbačenu energiju u aplikacijama kojima ne smetaju što rade povremeno, kao što su sistemi za pumpanje ili prečišćavanje vode.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


UNIPROM
UNIPROM
BEOGRAD-ZEMUN
www.uniprom.rs

OBO BETTERMANN
OBO BETTERMANN
STARA PAZOVA
www.obo.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;