Super tanka kuća Horinouchi dostiže vrhunac upravljanja prostora u Japanu

05.09.2013. | Inhabitat

Nikada ne prestaje da nas zadivljuje kako kreativni japanski projektanti prilagođavaju neke od najnezgodnijih parcela na svetu. Slučaj pred nama je još jedan dokaz toga: sa samo 52 kvadratna metra trouglaste parcele, biro Mizuishi Architect Atelier je ipak uspeo da stvori lep, svetao, prostran dom za porodicu u Tokiju. On ima bazu u boji vanile i kosi krov obložen panelima u boji čokolade koji se sužava u jednoj atraktivnoj tački na kraju kuće.

Trouglaste strukture nisu neuobilajene u Japanu, pošto je slobodan prostor na ostrvu veoma ograničen. Iako oni deluju mali i ograničen gledno spolja, ovi domovi su često neverovatno prostrani, i dvospratna kuća Horinouchi nije izuzetak.

Prizemni nivo otvorenog plana je rezervisan za privatne sobe i kuhinje, dok se gornji nivo koristi za prijem gostiju i kao dnevni boravak. Sa prozorima koji pokrivaju svaki kraj kuće i svetlarnicima koji su isečeni u kosom krovu, svaki sentimetar minimalističkog prebivališta je prepun sa dnevnom svetlošću.

Ovaj prostor polako postaje jedan od najpoželjnih prebivališta na svetu, ali ako bi svi mi živeli sa malo više japanske efikasnosti, takvih prostora bi bilo mnogo više unaokolo.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Miloš 01.01.2020.
Ona trolejbuska okretnica, koju je neki "mo...
SAŠA 23.12.2019.
Ovo je dokaz da građane ne treba uzimati mn...
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...