INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inovativni beton koji apsorbuje ugljen-dioksid

23.04.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Proizvodnja cementa, osnovnog sastojka betona, predstavlja jedan od glavnih izvora emisije CO2 na globalnom nivou, što ozbiljno utiče na ekološku održivost. Međutim, japanska firma Nendo predstavila je izuzetan primer ekološki prihvatljivije gradnje kroz svoj projekat Block-Wall House, koji je delimično izgrađen koristeći revolucionarni beton koji apsorbuje CO2, umesto da ga emituje.

Block-Wall House

Foto: Masahiro Ohgami

Objekat se nalazi u prefekturi Nagano u Japanu, pored ruralnog puta. S obzirom na veliku količinu staklenih površina, kako bi se obezbedila privatnost stanara, Nendo je postavio kosi paravan koji omogućava stanarima da vide spolja, dok prolaznicima otežava uvid u unutrašnjost.

Block-Wall House

Foto: Masahiro Ohgami

Ovaj paravan sastoji se od oko 2.000 blokova raspoređenih u paralelnim redovima, formirajući pet zidova ukupne dužine 110 metara, izrađenih od održivog betona.

Block-Wall House

Foto: Masahiro Ohgami

Betonske blokove proizvodi Kajima korporacija u saradnji sa kompanijama Chugoku Electric Power Co, Denka i Landes Co, pod nazivom CO2-SUICOM. Tokom proizvodnje, posebna mešavina cementa stavlja se u komoru za stvrdnjavanje, gde se pumpa CO2 koji se apsorbuje u betonu i ostaje trajno zarobljen. Važno je napomenuti da ovaj beton ima istu čvrstoću kao i standardni beton, što ga čini praktičnim za širu upotrebu.

Block-Wall House

Foto: Masahiro Ohgami

Kajima korporacija objasnila je da beton CO2-SUICOM očvršćava kroz hemijsku reakciju u kojoj se više od polovine cementa zamenjuje materijalom γ-C2S, koji ne reaguje s vodom već sa CO2 iz vazduha. Nakon mešanja neophodnih materijala, beton se može postaviti na mesto s visokim nivoima CO2, gde apsorbuje gas i tako se stvrdnjava.

Block-Wall House

Foto: Masahiro Ohgami

Iako je ekološki prihvatljiviji beton sam po sebi dobra stvar, njegova šira primena zavisi od ekonomske isplativosti i praktičnosti. Predstavnik Kajima korporacije izrazio je nadu da će se troškovi proizvodnje ovog betona, koji su trenutno oko tri puta viši od uobičajenih u Japanu, značajno smanjiti u bliskoj budućnosti.

Block-Wall House

Foto: Masahiro Ohgami

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;