INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dramatična intervencija u nordijskom pejzažu

02.09.2013. | Inhabitat

Impresivna kuća Trekronekabin, koja se nalazi u udaljenoj regiji Norveške, smeštena je na strmoj steni na Sjernaroj ostrvima. Projektovana od strane arhitekte Tomija Vilhelmsena (Tommie Wilhelmsen), ova privatna kuća je izgrađena od lokalnih materijala kao što su bor, hrast i jela.

Parceli se jedino može pristupiti čamcem, što samo dodaje još više izolovaniji karakter kući. Nazvana „Kabina u krošnjama“, Trekronekabin predstavlja dramatičnu arhitektonsku intervenciju skrivenu duboko u šumi.

Vilhelmsen je želeo da projektuje kolibu koja se izdiže iznad krošnji i koja bi na taj način evocirala prostornost i mirnoću pejzaža. On je koristio crne i zemljane tonove kako bi dopunio prirodnu sredinu, ujedno stvarajući dramatično sidrište na kamenoj litici korišćenjem čelika koji pridržava podnu konstrukciju. Ova oštra horizontalna ivica je u kontrastu sa vertikalnom linijom betonskog dimnjaka.

Plafon kuće je napravljen od drvenih lestvica koje krivudaju kako bi obuhvatile deo za sedenje. Veliki prozori se otvaraju ka spektakularnim pogledima, a celokupna kuća je upotpunjena sa jednostavnim nameštajem i skromnim dekorom. Ceo prostor je preplavljen svetlošču, i izgleda kao divan prostor za uživanje u čarobnim nordijskim letima.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;