Caja Oscura: Savršeni post-apokaliptični dom?

28.08.2013. | Gizmag

Paragvajska kuća Caja Oscura, projekat paragvajskih arhitekata Havijera Korvalana (Javier Corvalán) i biroa Laboratorio de Arquitectura, sastoji se od suterenske strukture sa metalnom kutijom navrh nje, koja se ručno otvara. Ova neobična kuća verovatno nije pogodna za one koje se plaše mraka i koji su klaustrofobočni, jer kada je kutija zatvorena, prirodna svetlost ne može da prodre unutra. Ali je zato verovatno vrlo pogodna za boravak u slučaju apokalipse.

Kuća je povrišine od 85 metara kvadartnih i sadrži spavaću sobu i kupatilo u podrumu nalik kripti, dok su kuhinja i dnevni boravak smešteni u metalnoj kutiji iznad (pristup je preko stepenica). Ova druga oblast se transformiše u poluotvoreni prostor kada se kutija podigne sa ručnom kurblom, a sama metalna kutija je napravljena od gvozdenih cevi, sa pocinkovanim rebrastim metalnim eksterijerom i enterijerom od iverice.

Kada je metalna kutija zatvorena, cela struktura deluje veoma robustna, bezbedna od radoznalih pogleda i, što je još važnije, praktično je neprobojna.

Stvarni podsticaji za stvaranje ovog jedinstvenog dizajna, bez obzira da li su svakodnevne praktičnosti kao što je adekvatna ventilacija i zaštita od požara u potpunosti obrađeni, nisu sasvim jasni.

„Projekat kuće Caja Oscura (Oskudna kutija) je projekat materijalne i nematerijalne tehnologije u isto vreme“, objašnjava pomalo nejasno arhitekta Korvalan. „Na neki način to je antiteza mnogih poznatih definicija arhitekture, pošto je ideja realizovana uz odsustvo svetlosti.“

Nama, ipak, ova kuća deluje kao očigledno savršeno post-apokaliptično sklonište. Kuća je završena 2012. godine, po ceni od 20.000 evra. Video snimak ispod prikazuje spuštanje i podizanje krovne kutije.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...