INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Echovirena: Prva izgrađena 3D štampana struktura

23.08.2013. | Inhabitat

Tim arhitekata iz Kalifornije je izgradio prvu na svetu arhitektonsku strukturu koristeći samo 3D tehnologiju štampanja. Paviljon dimenzija 3 x 3 x 2,5 metara, koji je nazvan Echoviren po posebnoj vrsti primorskog drveta, završen je prošlog vikenda. Arhitektonski biro Smith|Allen projektovao je ukupno 585 pojedinačnih biorazgradivih plastičnih komponenti koje su 3D štampane tokom dva meseca, i sklopljene u strukturu za samo četiri dana.

Arhitekte širom sveta su se utrkivali da izgrade prvu na svetu 3D štampanu arhitektonsku strukturu. Mnogi projekti, kao „beskonačna“ kuća inspirisana Mebijusovom trakom, projekat holandskog biroa Universe Architecture, su nadomak izgradnje. Ono što je drugačije u vezi Echoviren jeste sam sistem - umesto korišćenja velikog štampača, arhitekte su se opredelile za agregaciju kao najefikasniji sistem izgradnje.

Echoviren se nalazi u šumi sekvoje pri umetničkom kampu Project 387 blizu San Franciska. Projektanti su je zamislili kao strukturu koja će se integrisati sa šumom u toku vremena i postati mikro-stanište za insekte, mahovinu i ptice. U intervjuu za portal Dezeen, Brajan Alen iz biroa Smith|Allen nazvao je strukturu „tehnološkim odjekom, refleksijom, spektrom života i šume“.

Svaka od komponenti strukture je napravljena od PLA bio-plastike kojoj treba 30 do 50 godina da se u potpunosti razgradi. Piramidalni delovi čine samonoseći kružni zid kome gornji deo funkcioniše kao kompresioni prsten. Obrazac koji je korišćen za strukturu inspirisan je i zasnovan na obliku formi sekvoja ćelija, što omogućava veliku količinu strukturalne snage uz održavanje minimalne zapremine.

Tim je koristio sedam štampača Type A Machines Series 1 i radio sa Ronom Raelom sa Berkli univerziteta kako bi razvili novi materijal. Svi pokušaji da se struktura izgradi pomoću štampača ZCorp, BFBs ili Makerbots nisu uspeli ili su bili previše skupi. Prema rečima Alena, štampači Series 1 omogućili su projektantima da 3D štampaju velike komade pouzdano i po prihvatljivoj ceni.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;