INFONET-468X60-BANNER

Japanski apartmani veličine kovčega

12.08.2013. | Inhabitat

Da li se žalite da je život u vašem malom stanu kao život u kutiji za cipele? Sledeći put kada osetite klaustrofobiju, možete biti samo zahvalni što ne živite u jednim od ovih japanskih smeštaja veličine kovčega. Kako bi se izborili sa nedostatkom pristupačnog stanovanja u glavnom gradu Japana, Tokiju, stanodavci su razvili ono što se zove „geki-sema“ ili kuće za delenje: mali prostori jedva veći od sanduka koji se mogu samo koristiti za spavanje i čuvanje šačice stvari.

Iako je potrebno vremena za navikavanje, postoji mnogo ubedljivih razloga za smanjivanje svog životnog prostora. Manji stanovi koštaju manje, troškovi struje, grejanja i hlađenja su manji, smanjuju vaše materijalno posedovanje, a mogu vam i omogućiti da živite u centralnim gradskim sredinama. Ipak, dom, bez obzira koliko je mali, treba da bude utočište: mesto gde se možete opustiti, meditirati, zabaviti i budete zadovoljni.

Iako se divimo njihovoj efikasnosti, teško je zamisliti da postoji nešto udobno i opuštajuće kod japanskih novih kabina bez prozora i vrata. Mali „apartmani“ su naslagani jedni na druge, a spolja izgledaju vrlo slični ormarićima u svlačionicama. Otvorite mala vrata kabina, i videćete da se „geki-sema“ dom sastoji jedva od dovoljnog prostora da odrasla osoba legne. Dodajte policu, možda mali televizor i neko loše osvetljenje i imate vaš slatki dom.

Začudo, ljudi plaćaju i do 500 evra mesečno da žive u ovim malim „kovčežastim“ stanovima. Stanodavci kažu da je većina ovih mikro stanova izdata mladim stručnjacima koji većinu svog vremena provode na poslu i na otvorenom, koristeći svoje kabine samo za spavanje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;