INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Luksuzna kuća za ljude i ptice

29.07.2013. | Gizmag

Smeštena u Brizbejnu, Australija, kuća One Wybelenna jeste luksuzno imanje koje je projektovano da postigne visok nivo održivosti - što dokazuje svojim travnatim krovom koji ne samo da pruža izolaciju već služi i kao dom za lokalne vrste ptica. Kamena koliba, prvobitno projektovana od strane australijskog arhitekte Robina Gibsona, nedavno je detaljno renovirana od strane biroa Shaun Lockyer Architects sa upadljivim rezultatima.

Tokom renoviranja, biro Shaun Lockyer Architects je u potpunosti koristio svo raspoloživo kamenje od kolibe koja je ranije zauzimala plac, a kuća One Wybelenna je zapravo izgrađena po osnovnim dimenzijama bivšeg doma.

Glavna zgrada je prilično ambiciozna, međutim, i pod jakim je uticajem pokojnog australijskog arhitekte Ričarda Neutra. Ovo se svakako primećuje, a kuća One Wybelenna podseća na legendarnu kalifornijsku kuću Kaufmann Desert House koja je među najpoznatijim delima arhitekte Neutra.

Kuća je površine od 1.012 metara kvadratnih, a sagrađena je sa ciljem da bude što je više moguće ekološka, a sve prema želji klijenta. Bazen od 140.000 litara koji se nalazio na starom imanju je promenio svrhu i sada služi kao rezervoar za vodu (novi bazen je takođe postavljen), i 300 novih stabala je zasađeno tokom izgradnje.

Pored toga, imovina je projektovana sa pasivnim strategijama na umu, uzimajući u obzir severno sunce i preovlađujuće vetrove. Nisko emisiono staklo je korišćeno za smanjenje sunčevih toplotnih dobitaka, dok debeli kameni zidovi pomažu u održavanju stabilne unutrašnje temperature. Unakrsna ventilacija je takođe jedna od pasivnih strategija upotrebljenih.

Solarni paneli proizvode 15kW električne energije, a kuća je delimično izgrađena od recikliranog drveta. Možda je najšarmantnija zelena karakteristika ovog doma travnati krov koji služi ne samo kao izolacija, već i kao dom za porodicu lokalnih ptica zviždovka.

Kuća One Wybelenna je završena prošle godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;