Kulturni centar evropske svemirske tehnologije

04.07.2013. | EGO Magazine

Kulturni centar evropske svemirske tehnologije (KSEVT) će značajno dopuniti i istaknuti lokalne kulturne i društvene zajednice u Vitanju, gradu u Sloveniji, koji je bio rodni grad Hermana Potočnika Noordunga, prvog teoretičara svemira. Program uključuje dodatne kulturne (izložbe, događaje) i naučne aktivnosti (istraživanje, konferencije) snažno povezane fenomenom “kulturalizacije svemira”.

Zgrada je predstavljena kao niz prstenova koji leže jedan do drugoga da bi kreirali kontinualnu strukturu rampe. Ovaj dizajn integriše dve zgrade u jednu: lokalni društveni centar sa kružnom višenamenskom salom i lokalnom bibliotekom i sa muzejom svemirske tehnologije sa delom za izložbe i zonom za istraživanje. (KSEVT) će imati javni značaj za stvarne društvene, kulturne i naučne aktivnosti sa stalnim i povremenim izložbama ,konferencijskim i klupskim.

Idejni projekat za objekat (KSEVT) potiče od točka za stanovanje prve svemirske stanice opisane u naslovu Nordungove Knjige iz 1929: “Problem putovanja kroz svemir – raketni motor”. Glavni izložbeni prostor kružno obavija okruglu salu, koja se povezuje sa istraživačkim prostorima kroz otvor u ploči između dve etaže. To stvara interakciju između programa lokalne zajednice i naučnih programa (KSEVT).

Nordung je svemirska stanica dizajnirana kao geostacionarni satelit koji se sastoji od tri dela: solarne centrale, opservatorije i točka za stanovanje. Posle nekoliko decenija razmišljanja o stanovanju u svemiru, još uvek smo na početku te ideje. Ona je danas revolucionarna kao pre nekoliko decenija i još dugo neće biti realizovana.

Rotirajući točak za stanovanje, kružne konstrukcije sa veštačkom gravitacijom i sa centrifugalnom silom, najbolji je i, istovremeno, jednostavno rešenje za dugotrajno ljudsko stanovanje u bestežinskom prostoru. Budući da ljudsko telo nije naviknuto na takve uslove, to vrši negativne uticaje na naše telo na duge staze. Stanica u toj oblasti, takođe, može reprezentovati savršenu tačku za dolazak i odlazak na duže svemirske letove, podrazumevajući da je zemljina sila privlačenja još uvek najveća prepreka za duga putovanja.

Zgrada (KSEVT) je monolitna betonska struktura, postavljena slobodnostojeće između glavnog puta sa jedne strane, i potoka sa zelenim zaleđem, sa druge. Eksterijer i enterijer zgrade je napravljen od dva cilindra u padu. Sa donje strane je veći i on raste od severa ka jugu, dok je donji cilindar manji i pridružuje se većem sa južne strane. Donji cilindar je podržan providnom staklenom opnom, koja je ujedno i ulaz u objekat.

Glavni ulaz prekriva istureni donji deo cilindra: jedan prolazi kroz uzak prostor pored predvorja i unutrašnjosti hale. Predvorje može da se odvoji od aktivnosti u hali zavesom. Zastakljeni ulaz može biti potpuno otvoren i može povezati aktivnosti u sali sa trgom. Kružna hala je projektovana za 300 ljudi i okružena je sa obe strane polukružnim rampama. Ovaj deo se može označiti kao početak izložbenog prostora, nastavljajući odavde do isturenog dela većeg cilindra.

Na zapadnoj strani nalazi se manja poslovna zona koja se prostire duž rampe. Etaže se povezuju stepenicama i velikim liftom. Na ovaj način se stiže do izložbene zona direktno iz predvorja hale.

Izložbeni prostor se nastavlja kroz odmorište između lifta i stepenica do manjeg cilindra, višenamenske sale i podignutog auditorijuma koji se nalazi iznad sale. Odavde se mogu posmatrati aktivnosti na nižem nivou. Manji cilindar se završava na najvišem nivou, najsevernijem delu sa klubskim prostorom posvećenom istraživačima istorije svemirske tehnologije.

Iako su ovaj projekat radila četiri arhitektonska ateljea uz poseban program i lokaciju, na kraju se dobio jedinstven rezultat. Ideja o saradnji javila se na prvom sastanku gde je investitor pozvao četiri ofisa da sarađuju na internom konkursu, a direktori su odlučili da je bolje da projektuju zajedno, nego da se nadmeću između sebe. Idejno rešenje je proisteklo iz ozbiljnog rada, a kasnije je oblikovano u različitim fazama razvoja između svih arhitektonskih studija.

Više o projektu:

Autori: Dekleva Gregoric Arhitekti + SADAR + VUGA + OFIS architects + Bevk Perović arhitekti
Lokacija: Vitanje, Slovenja
Površina parcele: 5,175 m2
Klijent: KSEVT, Vitanje zajednica I ministarstvo kulture
Površina objekta: 2,505 m2
Godina realizacije: 2012
Fotografije: Tomaz Gregoric, Miran Kambic

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...