INFONET-468X60-BANNER

Mikro Kuća u obliku krsta u Pekingu

02.07.2013. | Dezzen

Ova mikro kuća u Pekingu, projekat kineskog arhitekte Liua Lubina, sastoji se od tri modula u obliku krsta koji se mogu okrenuti tako da pretvore dnevnu sobu u kancelariju ili kupatilo.

Projektovani kao arhitektura i nameštaj, moduli su izgrađeni u minimalnoj veličini sa dovoljno prostora za sedenje, spavanje i pripremanje hrane. Profil u obliku krsta stvara radne površine duž dve ivice prostora, dok se kvadratni prozori otvaraju na oba kraja i mogu služiti i kao ulazi.

Arhitektonski biro Liua Lubina koristio je kompozite od pene ojačane vlaknima za strukturu modela, što ih čini dovoljno lakim za podizanje. Ovo omogućava stanovnicima kuće da rotiraju sobe ako treba da zamene jednostavne police za sto ili lavabo.

Tri modula ove kuće sadrže spavaću sobu, kupatilo i malu kancelariju. Arhitekta Lubin objašnjava da više modula može biti grupisano zajedno za stvaranje većih životnih prostora, pa čak i kvartova.

Moduli su projektovani da mogu udobno da budu smešteni u transportne kontejnere i mogu lako biti transportovani na različite lokacije. Njihova minijaturna veličina im takođe omogućava da zaobiđu trenutna ograničenja koja regulišu privatne kuće u Kini.

Arhitekta Lubin razvio je ovaj koncept kao deo istraživačkog projekta za Tsinghua univerzitet u Pekingu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;