Taičung kulturni centar od 1.620 transportnih kontejnera

25.06.2013. | Gizmag

Njujorški arhitektonski biro LOT-EK predstavila je svoj predlo za Taičung kulturni centar u Tajvanu. Koncept obuhvata javnu biblioteku i muzej lepih umetnosti, od kojih oboje podržavaju održivu tehnologiju u obliku solarnih panela, reciklaže vode i zelenih krovova. Projekat će biti izgrađen korišćenjem 1.620 recikliranih transportnih kontejnera kao primarni građevinski materijal.

I biblioteka i muzej lepih umetnosti imaju velike atrijume. Dugački sto za učenje se proteže duž unutrašnje ivice biblioteke, a „mostovi za čitanje“ se protežu preko atrijuma povezujuće odeljke i stvarajući zajedničke prostore. Atrijum muzeja lepih umetnosti inkorporira trouglasti centralni prostor koji je pogodan za umetničke instalacije, performanse i sastanke. Muzej takođe poseduje krovnu baštu koja se može koristiti kao bioskop na otvorenom tokom letnjih večeri.

Fasade javne biblioteke i muzeja lepih umetnosti su perforirane sa malim rupama na ključnim tačkama kako bi omogućilo iskorišćavanje prirodnog osvetljenja, a zeleni krov je upotpunjen sa vertikalnim vrtovima. Obe zgrade imaju po 18.500 kvadratnih metara, i postavljene su u obliku paralelograma.

Na krovu, solarni paneli obezbeđuju struju (mada nikakvi detalji nisu dostupni), kao i sistem za reciklažu vode neke vrste koji filtrira kišnicu i sivu vodu, prenamenjujući je za navodnjavanje, punjenje vodokotlića, čišćenje i sisteme za kontrolu temperature.

Biro LOT-EK navodi svoj izbor 1.620 recikliranih transportnih kontejnera kao praktičnu i pristupačnu osnovu za dizajn, i oni se pozivaju na proces „sečenja, pomeranja, otvaranja kako bi se stvorio izuzetan kolektivni objekat“, mada opet, nema detalja o tome kako će se to tačno postići. Sami transportni kontejneri biće nabavljeni iz luka širom sveta.

Možda, onda, ovo treba uzeti sa rezervom, mada biro LOT-EK ima preko 20 godina iskustva u projektovanju zgrada od transportnih kontejnera, tako da bi trebao da bude u poziciji da projekat oživi, tj. ako predlog bude usvojen.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....