INFONET-468X60-BANNER

Pametna vrata koja osećaju kada je prostor zagušljiv

13.06.2013. | Gizmag

Ako se nalazite na poverljivom sastanku sa zatvorenim vratim sale za sastanak, vazduh može postati ustajao veoma brzo. Ako je previše hladno da otvorite prozor, ili ako jednostavno soba nema prozora, onda otvaranje njih i nije izbor. Zato se nemački Fraunhofer institut za mikroelektronska kola i sisteme udružio sa kompanijom Athmer kako bi stvorili „inteligentni sistem zaptivke vrata“.

Sama zaptivka vrata je elektronski-kontrolisana traka koja je pričvršćena na donjoj ivici vrata, premošćujući jaz između vrata i poda/tepiha. Sve dok nivo ugljen-dioksida u sali za sastanke ostane u normalnom opsegu, zaptivka ostaje dole, pomažući u održavanju temperature u prostoriji držeći hladan vazduh u hodniku napolju.

Kada integrisani senzor detektuje da su nivoi ugljen-dioksida u sobi previše visoki, sistem aktivira mali motor koji omogućava da se zaptivka privremeno podigne, puštajući svež vazduh u prostoriju. U isto vreme, sistem takođe komunicira sa ventilacionim sistemom zgrade, što dovodi do izvlačenja ustajalog vazduha iz prostorije.

Institut Fraunhofer sada testira sistem u jednoj od njegovih zgrada, i tvrdi da ovaj sistem može biti prilagođen da se održi nivo vlage u datom zatvorenom prostoru.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


VEKA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;