Paviljon sa staklenim panelima ispunjenim šećerom

11.06.2013. | Gizmag

Projekat Solarijum, Vilijama Lamsona, je blizak realni ekvivalent kućice od kolača opisane u klasičnoj bajci braće Grim - Ivica i Marica. Iako koristi čelik umesto konditorskih proizvoda kao konstrukciju, Lamsonova kreacija sadrži karmelizovani šećer koji stvara efekat sličan vitražu.

Izgrađen za potrebe izložbe Svetlost i pejzaž 2012. godine u okviru Storm King Art centra severno od Njujorka, Solarijum se nalazi na vrhu izolovanog brda i dimenzija je 3 x 2,5 x 3 metara. Trenutno se koristi kao eksperimentalni staklenik za gajenje tri minijaturne vrste limunovog drveta, i kao paviljno za meditaciju. Paneli od kojih je sastavljen paviljon su dimenzija 1,5 sa 2,5 metara i mogu se otvarati radi pristupa paviljonu i provetravanja.

Lamson je opisao neobičan spoj arhitekture i kulinarskih veština potrebnih za izradu panela Solarijuma. Šećerni paneli su stvoreni kuvanjem pet šoljica šećera na različitim temperaturama u rasponu od 150 do 175ºC. Staklo je zatim zagrevano na 93ºC kako bi se sprečilo njegovo pucanje kada se topla tečnost sipa na nju. Na kraju je još jedno zagrejano staklo dodato na prvo i ivice su zapečaćene sa silikonom... nažalost, nema svrhe lizati prozore.

Krajnji rezultat može biti cenjen od strane onih koji vole arhitekturu, dizajn ili su jednostavno sladokusci.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...