INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

SEED net-zero modularna učionica

04.06.2013. | Gizmag

Kompanija SEED Collaborative se udružila sa kompanijom Method Homes kako bi izgradili objekat za koji se nadaju da će postati prva modularna zgrada koje će proći rigorozne kriterijume Living Building Challengde. SEED učionica je projektovana da bude prenosiv prostor za nastavu dostupan u kratkom roku, i da bude prostor koji zadovoljava sopstvene potrebe za vodom i energijom.

SEED učionica je mesto gde deca mogu da uče i razmišljaju od održivosti (SEED je skraćenica od Sustainable Education Every Day - održivo obrazovanje svaki dan). Svaka zgrada od 84 metara kvadratnih hvata kišnicu koja se koristi u sudoperima i lavaboima, odakle se voda ponovo presreće i filtrira preko „živog zida“ jestivih biljaka. Energija za učionicu se obezbeđuje preko krovnih fotonaponskih panela.

Kompozitni toalet SEED učionice pomaže u smanjenju potrošnje vode, kao i lavabo u živoj laboratoriji učionice. Njena voda dolazi iz transparentne boce koja se dopunjava ručnom pumpom kada se isprazni. „Želeli smo da stvorimo živu laboratoriju u kojoj deca mogu da imaju interakciju sa zgradom kako bi učinili učenje zabavnim i korisnim kroz stvarne životne primene“, kaže suosnivač SEED-a Stejsi Smedli (Stacy Smedley).

Unutra, učionica izgleda skoro nedovršeno. Zidovi od iverice su vidljivi, kao i svi kanali, kavlovi, odvodi i konstruktivni elementi, što iz prve ruke omogućava deci da vide kako funkcioniše zgrada.

Za razliku od drugih objekata koji tvrde da su net-zero potrošači vode i energije na osnovu projektnih podataka, oni koji prođu izazov Living Building Challenge su dokazali da su zapravo samoodrživi tokom perioda od 12 meseci. Međutim, postoji razlika između zgrade projektovane da prođe izazov i zgrade koja ga je prošla, a za sada SEED učionica ostaje u prvoj kategoriji.

Kompanija Metod Homes kaže da su SEED učionice dostupne u zapadnoj Kanadi i širom Sjedinjenih Američkih Država, i da im je rok isporuke 75 dana nakon narudžbine. Protitip je izložen u Sijetlu do 18. juna ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;