Edinburška železnička linija postaje zeleni koridor

15.05.2013. | Atlantic Cities

Izgleda da će Edinburg uskoro imati svoj sopstveni High Line nalik Njujorku. Projektovan od strane inovativne arhitektonske firme Biomorphis, Letih Walk spaja dve strane stare povišene železnice koja se rekonstruiše u pešački prelaz i park.

Projekat planira da spoji železničku rutu ponovo kako bi stvorio zeleni pojas koji će dati pešaci i biciklistima bezbedan i brz prelaz iz jednog dela grada u drugi. Projekat ima za cilj da ponovo osmisli pejzaž grada, smanji zavisnost od fosilnih goriva i oslobodi zagušenja u saobraćaju korišćenjem infrastrukture koju Edinburg već ima.

Poznat kao industrijski grad, Edinburg može da počne svoj ekološki mejkover sa projektom Leith Walk. Iako se većina stare železničke linije Caledonian Railway nalazi iznad grada netaknuta, most mora biti izgrađen kako bi spojio dve glavne rute. Biro Biomorphis želi da most bude izgrađen sa lokalnim materijalima i od strane lokalnih zanatlija.

Jednostavan, repetitivan dizajn sastoji se od međusobno povezanih modula povezanih sa urbanim pejzažem, stvarajući rustičan, jednostavan osećaj na putanji. Meštani čak mogu i da gaje svoje bašte duž trase ili ispod nje u novo određenim zelenim površinama.

Krajnji cilj projekta je da revitalizuje užurbani grad sa čistom, laganom, pogodnom strukturom koja inkorporira istoriju grada uvodeći ga u budućnost.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...