INFONET-468X60-BANNER

TAXI stanica koja za vas poziva taksi

13.05.2013. | Gizmag

Za ljude koji žive u gradovima, hvatanje taksija je redovna zanimacija. Hvatanje jednog na ulici može biti opasno, i ubećivanje da se neko od njih zaustavi je više stvar sreće nego bilo čega drugog. Taksi stajališta obezbeđuju alternativu, ali ona su retka. Projekat TAXI stanice arhitektonskog biroa Designnobis pruža alternativu, obezbeđujući stajalište koje je bezbedno i vizuelno privlačno.

TAXI stanica je autorsko delo Hakana Gursu, direktora i osnivača Designnobis biroa. Sastoji se od kompaktne zgrade koja ima salon za čekanje za putnike, kancelarijski prostor i skladišteni prostor za one koji su na dužnosti, kuhinju i ormane za vozače, kao i toalet za sve njih. Kosi krov sa jedne strane omogućava rast biljaka koje ublažavaju teške ivice stakla i čelične konstrukcije.

Najupečatljivija osobina taksi stanice jeste TAXI natpis koji se uzdiže gotovo punu visinu zgrade, obuhvatajući sve što se nalazi unutra. Iako su uglavnom konstruktivna, ova slova takođe pružaju vizuelni podsetnik o tome koja je namena objekta - svetionik za umorne putnike koji pokušavaju da pronađu prevoz do svog odredišta.

Projekat TAXI stanice je proglašen za pobednika u kategoriji Arhitekture, gradnje i konstruktivnog dizajna za period 2011-2012 nagrade A'Design Award and Competition.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;