Invelox vetroturbina sa 600% prednosti u energetskom izlazu

13.05.2013. | Gizmag

SheerWind, kompanija iz Minesote, SAD, objavila je nedavno rezultate testova sprovedene na njihovoj novoj tehnologiju za generaciju struje Invelox. Kompanija kaže da su tokom tekstova njihove turbine mogle da generišu šest puta više energije od količine energije koju proizvode tradicionalne turbine postavljene na stubovima. Osim toga, troškovi porizvodnje energije vetra sa Invelox su niže, isporučujući energiju sa cenama koje su konkurentne prirodnom gasu i hidroenergiji.

Invelox ima novi pristup generacije energije iz vetra jer se ne oslanja na velike brzine vetra. Umesto toga, on prihvata vetar bilo koje brzine, čak i povetarac, putem portala koji se nalazi iznad zemlje. Zarobljeni vetar se zatim provodi kroz kanal gde postepeno ubrzava. Dobijena kinetička energija će pokretati generator na tlu. Dovodeći protok vazduha sa vrha kule, moguće je generisati više snage sa manjim lopaticama turbina, kaže se u kompaniji SheerWind.

Što se tiče tvrdnji o šestostruko poboljšanom energetskom izlazu, kao i sa mnogim novim tehnologijama koje obećavaju revolucionarne učinke, mora se posmatrati sa rezervom. Kompanija SheerWind iznosi ovu tvrdnju zasnovanu na sopstvenim komparativnim testovima, što je precizna metodologija koja u potpunosti nije jasna.

„Koristili smo istu turbinu-generator (sa datim opterećenjem) i montirali je na stub kao što je slučaj sa tradicionalnim vetrenjačama“, kaže se u saopštenju kompanije SheerWind. „Izmerili smo brzinu vetra i izlaznu snagu. Onda smo postavili isti sistem turbine i generatora (podvrgnut istim opterećenjem) i ponovo merili brzinu vetra, brzinu vetra unutar Invelox-a i energiju. Zatim smo koristili odnos napajanja i brzine 5 do 15 dana (u zavisnosti od testa) i izračunali energiju u kWh. Šest stotina odsto više energije je bilo za jedan od ovih dana. Poboljšanja u energetskoj proizvodnji su bila u rasponu od 81 do 660 odsto, sa prosečnom većom proizvodnjom energije od 314 odsto.“

Ako je sve ovo tačno, čini se da bi ipak poslednja kategorija bila najkorisniji indikatro. Pored performansi proizvodnje energije i činjenice da može da funkcioniše na sporim brzinama vetra tipa 2kmh, kompanija SheerWind kaže da Invelox košta manje od 750 dolara po kilovatu za postavku. Takođe se tvrdi da su operativni troškovi značajno smanjeni u odnosu na tradicionalne tehnologije turbina.

Zahvaljujući smanjenoj veličini, sistem je navodno sigurniji za ptice i druge divljači, što je svakako dobra stvar za očuvanje okruženja. Na kraju, sistem takođe omogućava postavku više stubova na mrežu, odnosno, dobijanje struje iz istog generatora.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...