Most na rasklapanje

29.04.2013. | Pogledaj

Nanese li vas put jednoga petka, u podne, u londonsku četvrt Padington, jedna od mnogih modernih građevina koje će vas tamo oduševiti svakako je Kovrčavi most. Naime, taj jedinstveni pokretni most upravo će se tada pred vašim očima, u maniri uplašenog ježa, smotati u klupko.

Jež se čini kao česta inspiracija autora ovog mosta, arhitektonskog studija Heatherwick. Oni su verovatno na umu imali tu životinju kada su projektovali britanski paviljon, jedan od najatraktivnijih na Expo-u 2010. u Šangaju.

Za razliku od tog megalomanskog projekta, pešački mostić preko Grand Union kanala u Padingtonu u svom horizontalnom, mirujućem stanju ostavlja dojam konvencionalne konstrukcije od čelika i drveta.

Tek nakon što se jedan kraj mosta počne podizati, postaje jasno zašto se o njegovom autoru često govori kao o velikoj zvezdi britanskog dizajna. Struktura se polako i glatko otvara uz pomoć niza hidrauličnih kljunova integrisanih u ogradu mosta. Svaki od osam segmenata mosta se simultano uzdiže dok se dva kraja ne dodirnu i most pretvori u skulpturu koja podseća na točak vodenice.

Namena mosta je dvostruka. Pružiti radnicima i stanovnicima te moderne poslovne i rezidencijalne četvrti prelaz na drugu obalu, a brodovima prolaz niz kanal. Konstrukcija je napravljena u Saseksu, pa je kanalom dopremljena do sadašnje lokacije.

Zajedno s biroom Heatherwickom, most su projektovali Entoni Hant i Pakman Lukas, a sagrađen je u kompaniji Littlehampton Welding Ltd. Kovrčavi most do sada je osvojio nagrade Structural Steel Award i Emerging Architecture Award.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...