INFONET-468X60-BANNER

Napreduju srpska "naučna gradilišta"

26.04.2013. | E-kapija

Beogradska "silicijumska dolina" konačno je završena. Posle dugog iščekivanja, Naučno-tehnološki park na Zvezdari biće otvoren tokom juna u Jedinici za upravljanje projektom, koja je zadužena za praćenje srpskih "naučnih gradilišta".

- Naučno-tehnološki park "Zvezdara" je u fazi neposredno pred primopredaju radova. Očekuje se izlazak komisije iz Uprave za vanredne situacije, koja treba da utvrdi da li su u objektu primenjene sve odgovarajuće mere protivpožarne zaštite. Nakon toga, sledi dobijenje upotrebne dozvole, tako da je otvaranje parka očekivano tokom juna 2013. – kažu u JUP-u.

Ideja za projekat Naučno-tehnološkog parka (NTP) na Zvezdari stara je nekoliko decenija, a lokacija je izabrana zbog blizine Instituta "Mihajlo Pupin". Na tom prostoru je 1989. započeta izgradnja, postavljena betonska konstrukcija, a potom više od 20 godina ništa nije urađeno. Projekat je ponovo pokrenut 2011. godine.

Budući magnet za visokotehnološke kompanije iz sveta, koje bi Indiju i Rusiju trebalo da zamene Beogradom, prema ranijim procenama, vredan je oko 13 miliona evra, a biće to centar razvoja zasnovanog na znanju i novim tehnologijama. Njegova suština je – saradnja komercijalnog sektora i univerziteta, a namenjen je firmama različitih veličina. Jedan seo prostora okupiće male "start up"-ove, koji uglavnom nastaju iz uspešnih naučnih projekata, dok je drugi namenjen velikim kompanijama, koje će ovde otvoriti razvojna odeljenja, te im je potreban veliki prostor.

- Zgrada je zamišljena kao "open-space" kancelarijski prostor, a interesovanje za novosagrađeni prostor je veoma veliko – kažu u Jedinici za upravljanje projektom.

Novi Sad do kraja 2015.

I naučno gradilište sa druge strane Dunava dobro napreduje. Vlada Srbije, u Strategiji razvoja i podrške IT industriji, nedavno je najavila da se kompletan završetak naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu očekuje do kraja 2015. Nekoliko kompanija iz Kine već se interesovalo za ovaj centar, budući da se i Novi Sad, sa FTN-om, smatra jezgrom razvoja IT-a u Srbiji.

- U Novom Sadu završena je 1. faza izgradnje naučno-tehnološkog parka, koji pruža neophodnu infrastrukturu Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U toku je priprema za realizaciju druge faze, a taj deo kompleksa biće namenjen tehnološkim kompanijama – kažu u Jedinici za upravljanje projektom.

Umesto TEHNIS-a nova industrijska zona

Izgradnja NTP kod tehničkih fakulteta u Nišu trebalo je da počne krajem prošle godine, ali majstora na terenu još nema. Ipak, kako kažu u gradskoj upravi, od ovog projekta nije se odustalo, a u toku je izrada plana detaljne regulacije prostora na kome će se graditi.

- Priprema projekta izgradnje naučno-tehnološkog parka u Nišu se privodi kraju – potvrđuju u JUP-u.

Naučno-tehnološki park na Nišavi imaće, kako je najavljeno, oko 10.000 kvadrata, a biće sagrađen poslovni prostor za iznajmljivanje, otvoreni i zatvoreni parking prostor, konferencijske sale i sale za sastanke, prostor namenjen rekreaciji korisnika, garderobe, sanitarni čvorovi, restoran i izložbeni prostor površine 150m2. I ovaj naučno-tehnološki park, kako je objavila Vlada u Strategiji pomoći IT industriji, biće završen do kraja 2015.

Iako se do skora pričalo da će Nišlije dobiti i drugi tehnološki park, umesto toga mogu da očekuju - novu industrijsku zonu. Grad Niš odustao je od izgradnje TEHNIS-a, u kompleksu Elektronske industrije, jer, kako je pre nekoliko dana objavljeno, smatraju da su dva naučno-tehnološka parka nepotrebna.

Umesto toga, u kompleksu Elektronske industrije biće formirana industrijska zona, najavio je za lokalne medije zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković. Očekuje se da to bude početkom sledeće godine, nakon što država prenese u vlasništvo grada fabrike koje nisu privatizovane.

Plan je da industrijskom zonom, odnosno neprivatizovanim fabrikama kao i kompletnom komunalnom infrastrukturom, gazduje javno-privatno preduzeće. Kompanijama će biti omogućene i grinfild i braunfild ulaganja, a kako neprivatizovane fabrike mahom imaju male kapacitete (većim prostorom raspolažu još jedino fabrika rendgen aparata i "Čegar"), tamo se očekuju uglavnom mali investitori.

NTP u Elektronskoj industriji trebalo je da zaživi još polovinom 2009, na oko 10 hektara zemljišta, i sa 14 fabrika ukupne površine 103.000m2. Od toga nije bilo ništa, te sav ovaj prostor i dalje zvrji prazan.

Naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu grade se uz pomoć kredita Evropske investicione banke. Ovim sredstvima, kao i uz pomoć Banke za razvoj Saveta Evrope, obnovljena je i Centralna zgrada Univerziteta u Novom Sadu, Prirodnjački centar u Svilajncu kao i Istraživačka stanica "Petnica".

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;