INFONET-468X60-BANNER

Kamena lovačka kuća sa zelenim krovom u Češkoj

19.04.2013. | Inhabitat

Ova privatna lovačka kuća tiho izranja iz zemlje kao kamen koji je pokriven sa zemljom i mahovinom, i nalazi se blizu grada Lednice u Češkoj. Projektovana od strane češkog biroa Basarch, lovačka kuća je ukrašena sa zelenim krovom i završena sa izloženim kamenim zidom. Iako možda ne odobravamo namenu ove kuće, ne možemo a da se ne divimo projektu i jednostavnoj paleti materijala koji su korišćeni.

Privatna lovačka kuća biroa Basarch nalazi se u lovočuvarskom području blizu grada Lednice na jugu Češke. Jedna strana linearne kuće je ukopana kako bi je zaštitila od buke obližnjeg autoputa. Zeleni krov raste i pokriva dom kako bi ga dodatno obložio i zaštitio, pružajući mu istovremeno veću izolaciju. Ukopavanje i zeleni krov efikasno zamenjuju zeleni prostor koji je skinut kako bi se izgradila kuća, pružajući infiltraciju kišnice i prirodno stanište za biljke i životinje.

Jedna izložena strana je izgrađena od gabionskih korpa punjenih kamenom i staklenim zidovima pune visine. Ovaj eksterijer čini da kuća deluje nalik velikom kamenu prekriven travom na livadi, dok kamen pruža mnogo termičke mase koja pomaže regulaciju unutrašnje klime. Trem ima veliki prostor za skladištenje ogreva, koji se koristi za grejanje kuće preko šporeta koji je unutra.

Veliki svetlarnik u zelenom krovu preplavljuje unutrašnjost sa dnevnom svetlošću. Enterijer je oskudan i jednostavno dekorisan sa belim zidovima i drvenim nameštajem. Nama u redakciji se definitivno ne dopadaju trofeji životinja korišćeni kao dekor, ali možemo da cenimo dobar projekat ukopane kuće sa zelenim krovom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;