Puštena u rad najveća svetska vetroelektrana na moru

12.04.2013. | Gizmag

Prva faza vetroelektrane London Array svrgla je sa trona vetroelektranu Greater Gabbard i postala najveća svetska operativna vetroelektrana na moru kada je njena poslednja turbina (175 po redu) puštena u rad. Iako je izgradnja završena u decembru, tek su sada sve turbine počele da snabdevaju nacionalnu mrežu u Velikoj Britaniji sa električnom energijom. Vetroeletrana London Array ima ukupan kapacitet od 630MW.

Vetroeletrana London Array nalazi se nekih 20 kilometara udaljena od obale Kenta, engleskog okruga koji je na jugoistoku zemlje i graniči se sa gradom Londonom. Turbine kapiciteta 3,6MW se prostiru na površini od nekih 90 kvadratnih kilometara.

Podrška vlade za izgradnju vetroelektrane je dobijena još 2006. godine, mada izgradnja nije počela sve do marta 2011. godine. Izgradnja vetroelektrane je završena u roku.

London Array je značajno dostignuće u obnovljivim izvorima energije“, rekao je Toni Koker, direktor kompanije E-ON UK, koja je vlasnik elektrane uz kompanije Dong Energy i Masdar. „Najveća svetska operativna vetroelektrana na moru će biti u stanju da generiše dovoljno energije da snabdeva skoro pola miliona domova i smanji štetne emisije ugljen dioksida za preko 900.000 tona godišnje“, dodao je on.

Iako je prvobitno zamišljena kao farma kapaciteta od jednog gigavata, sada se smatra da će moguća druga faza izgradnje dovesti kapacitet na 870 megavata.

Vetroeletrana London Array će, po svemu sudeći, ostati najveća vetroelektrana na moru još neko vreme, jer ni jedna druga još nije izašla iz faze projektovanja. Međutim, postoje planovi za izgradnju vetroelektrana na moru kapaciteta od 2,5 gigavata u Švedskoj i Južnoj Koreji.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...