INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prototip vetrogeneratora bez lopatica

03.04.2013. | EKOkuće

Negativne strane korišćenja konvencionalnih vetrogeneratora su česta oštećenja lopatica zbog naglih udara jakog vetra, buka koju proizvode može biti veoma neprijatna, i predstavljaju opasnost za ptice i slepe miševe.

Kako bi rešili ove probleme, naučnici sa Tehnološkog Univerziteta Delft i arhitektonska kompanija Mecanoo iz Holadnije, napravili su prototip vetrogeneratora koji pretvara energiju vetra u električnu bez korišćenja mehaničkih delova.

Do sada su izrađena samo tri prototipa ovog vetrogeneratora koga su nazvali EWICON (Electrostatic Windenergy Convertor – elektrostatički konvertor energije vetra). Jedan je postavljen u dvorište Univeziteta Delft, a dva se nalaze na krovu zgrade u Roterdamu.

Za razliku od većine vetrogeneratora koji koriste mehaničku energiju za stvaranje električne, EWICON koristi potencijalnu energiju naelektrisanih čestica - u ovom slučaju kapljice vode. Trenutni dizajn se sastoji od čeličnog rama sa nizom izolovanih horizontalnih cevi.

Svaka cev sadrži nekoliko elektroda i mlaznica, koje konstantno oslobađaju pozitivno naelektrisane čestice vode u vazduh. Kada vetar oduva ove čestice, napon uređaja se menja i stvara se promena u električnom polju koja može da se prenese na električnu mrežu za svakodnevnu upotrebu.

Količina proizvedene energije ovog vetrogeneratora ne zavisi samo od brzine vetra, već i od broja kapljica, količine naelektrisanja kapljica i jačine električnog polja.

Ovaj vetrogenerator ne proizvodi buku i pošto nema pokretnih delova, veoma je lak i jeftin za održavanje u poređenju sa konvencionalnim vetrogeneratorima. Naučnici i arhitekte tvrde da se može instalirati svuda, na kopnu, moru, i na krovu, ali da je on pre svega napravljen kako bi se koristio u urbanim sredinama.

Naučnici sada testiraju njegove mogućnosti i sakupljaju finansijska sredstva kako bi napravili veći model koji bi proizvodio više električne energije.

Pogledajte video:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;