Prototip vetrogeneratora bez lopatica

03.04.2013. | EKOkuće

Negativne strane korišćenja konvencionalnih vetrogeneratora su česta oštećenja lopatica zbog naglih udara jakog vetra, buka koju proizvode može biti veoma neprijatna, i predstavljaju opasnost za ptice i slepe miševe.

Kako bi rešili ove probleme, naučnici sa Tehnološkog Univerziteta Delft i arhitektonska kompanija Mecanoo iz Holadnije, napravili su prototip vetrogeneratora koji pretvara energiju vetra u električnu bez korišćenja mehaničkih delova.

Do sada su izrađena samo tri prototipa ovog vetrogeneratora koga su nazvali EWICON (Electrostatic Windenergy Convertor – elektrostatički konvertor energije vetra). Jedan je postavljen u dvorište Univeziteta Delft, a dva se nalaze na krovu zgrade u Roterdamu.

Za razliku od većine vetrogeneratora koji koriste mehaničku energiju za stvaranje električne, EWICON koristi potencijalnu energiju naelektrisanih čestica - u ovom slučaju kapljice vode. Trenutni dizajn se sastoji od čeličnog rama sa nizom izolovanih horizontalnih cevi.

Svaka cev sadrži nekoliko elektroda i mlaznica, koje konstantno oslobađaju pozitivno naelektrisane čestice vode u vazduh. Kada vetar oduva ove čestice, napon uređaja se menja i stvara se promena u električnom polju koja može da se prenese na električnu mrežu za svakodnevnu upotrebu.

Količina proizvedene energije ovog vetrogeneratora ne zavisi samo od brzine vetra, već i od broja kapljica, količine naelektrisanja kapljica i jačine električnog polja.

Ovaj vetrogenerator ne proizvodi buku i pošto nema pokretnih delova, veoma je lak i jeftin za održavanje u poređenju sa konvencionalnim vetrogeneratorima. Naučnici i arhitekte tvrde da se može instalirati svuda, na kopnu, moru, i na krovu, ali da je on pre svega napravljen kako bi se koristio u urbanim sredinama.

Naučnici sada testiraju njegove mogućnosti i sakupljaju finansijska sredstva kako bi napravili veći model koji bi proizvodio više električne energije.

Pogledajte video:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...