INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bilbord kuća

27.03.2013. | Gizmag

Prošle godine smo videli zanimljiv koncept stanovanja u metropolama (tekst možete pogledati ovde) - ogromni mobilni dom sa bilbordom sa strane, na kome stanari mogu da prodaju reklamni prostor i na taj način dobiti dodatne prihode. Meksička paprina kompanija Scribe je nedavno finansirala slična dom, ali sa drugačijim ciljem. Bilbord kuća je jednostavan dom izgrađen na poleđini bilborda u Meksiko Sitiju i privremeno smešta umetnika dok on radi na novoj, ručno oslikanoj, reklami.

Kako bi stvorili novu bilbordsku kuću, kompanija Scribe je kontaktirala arhitektu Hulia Gomeza Trevilju da projektuje malu strukturu koja bi mogla zadovoljiti potrebe jedne osobe za kratko vreme.

Nakon što je pogodno mesto odabrano, trik je bio izgraditi prostor koji je bio lagan dovoljno kako bi se okačio iza tipičnog bilborda, a da ima sve pogodnosti koje trebaju osobi da živi u njemu. Trevilja se na kraju odlučio za projekat koji je bio manje nalik kući izgrađenoj na bilbordu, a više bilbordu izgrađenom na povišenoj kući.

Zidovi glavnog životnog prostora su napravljeni od panela drvene iverice obložene plastikom kako bi ih zaštitili od vremena, dok čelični ram drži celu strukturu povišenom i vidljivom. Ljudi jedino mogu ući i izaći kroz vrata sakrivena na bilbordu, iako mali balkon viri pozadi. Mali toranj je postavljen na vrhu kako bi obezbedio vodu.

Unutrašnjost je projektovana tako da uštedi prostor, ujedno pružajući stanovniku koliko je god moguće pogodnosti. U tom smislu, većina nameštaja je na točkovima kako bi se mogao lako preurediti, a krevet se savija uz zid kada nije potreban. Sve u svemu, glavni životni prostor pokriva samo 16 kvadratanih metara i uključuje prostor za kuhinju, garderobu, kupatilo i radni prostor.

Kako bi se iskoristilo prirodno svetlo tokom dana, nekoliko malih prozora je ugarđeno u zidove, a jedna strana kuće je napravljena od transparentnog materijala opremljenog sa zavesom. Pored toga, krov ima drvenu terasu koja je odvojena od glavne zgrade i koja štiti zgradu od viška toplote i daje stanarima otvoreni prostor za opuštanje.

Meksička umetnica Sesilija Biven je postala prvi stanovnik kuće, i provela je deset dana unutar Bilbord kuće. Kao deo kampanje kompanije Scribe, ona je naslikala mural od 50 različitih elemenata koji su joj preko interneta upućivali zainteresovani. Kompanija Scribe nije otkrila nikakve dodatne planove za Bilbord kuću do sada, ali vrlo je verovatno da Bivenova neće biti poslednji umetnik koji se tamo nastanio.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;