IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Super luksuzni apartman za penzionisane pape

26.03.2013. | Atlantic Cities

Šta da radite sa penzionisanim papom?

Ovo nije lako rešivo pitanje, imajući na umu da je veoma malo papa ikada odlučilo da abdicira. Ali Papa Benedikt XVI koji je predao svoje papske insignije ranije nego što se očekivalo je stavio Vatikan u dilemu (ili mi bar tako zamišljamo). Da li mu crkva duguje dom na bujnom mediteranskom ostrvu? Da li ga treba nežno smestiti na sunčanim dolinama Toskane, gde će živeti na orasima i pomorandžama i spavati u mirnim prostorima sve dok ga Stvaraoc ne pozove sebi?

A šta kažete na super moderan dom za penzionere koji je baš po meri pape? To je ono što je arhitektonski biro 1Week1Project zamislio sa ovim urnebesnim renderima budućeg Benediktovog doma, koji je oblikovan kao oreol i deluje kao da svetli iznutra. Članovi ove „spontane arhitektonske“ grupe, koji imaju sedište u Santjagu i Parizu, stvaraju ovakve projekte kao deo napora da se zamisli novi projekat za svaku nedelju u 2013. godini. Oni pišu:

„Od napuštanja Vatikana 28. februara, 85-godišnji Benedikt XVI živi u Kastelu Gandolfu koji se nalazi nekih 30 kilometara od Rima. Za njegov duhovni dom, 1Week1Project predlaže kuću koja je smeštena na krovu blizu Pjace dela Rotonda (Piazza della Rotonda). Reinterpretacijom simboličnog oblika oreala, dom je organizovan oko atrijuma (centralnog vrta ili dvorišta) i nudi pogled na grad od 360 stepeni. Zgrada će obezbediti Benediktu XVI neophodnu osamu za molitvu, ujedno očuvavajući njegov odnos sa okolnim svetom.“

Kao što vidite na fotografijama, prebivalište u obliku krofne ima sve što bi jedan papa mogao da poželi u svojim završnim godinama. Postoji kutak za molitvu, veliki plakar za ogrtače i različite odežde, veliki trpezarijski sto za smeštanje kardinala kada svrate u poseti, pa čak i vinski podrum.

O toj poslednjoj karakteristici, komentator nazvan Nicolas je identifikovao mogući strukturalni nedostatak u prebivalištu: „Raspodela opterećenja će biti važna. Savetujem mu da napuni vinski podrum pre odlaska na molitvu.“ Sveti starački dom je duhovito nazvan „Ciao Papam“ - Ćao Papa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;