INFONET-468X60-BANNER

Proglašeni pobednici Konkursa za arhitekturu „Novosti“

20.03.2013. | Dragana Matović | Večernje novosti

Najuspešnije arhitektonsko delo realizovano u prošloj godini je Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa invaliditetom "Sunce" arhitekte Predraga Milutinovića na Bežanijskoj kosi. Ovo je jednoglasna odluka stručnog žirija Kompanije "Novosti" koja je nastavila višedecenijsku tradiciju "Borbine" nagrade za najbolje arhitektonsko delo izvedeno u prethodnoj godini.

Za najuspešniji studentski rad odabran je projekat Nemanje R. Vukovića - poslovni objekat sa restoranom u prizemlju na uglu Takovske i Ulice Draže Pavlovića.

Nagrađeni centar "Sunce" je prva zadužbina nakon 70 godina, čiji je donator "Delta fondacija". U obrazloženju žirija kaže se da je projektovan sa jednostavnim pristupom, nenametljivo, kao spoj tradicije i modernog izraza, asketski tretirajući prostor, neopterećujući se onim šta treba da predstavlja, već kome treba da služi. Svedenim formama, dobrim balansom masa, jednostavnom materijalizacijom, objekat se nenametljivo izdvaja prenoseći tradicionalne vrednosti regionalne arhitekture utemeljene na sasvim svež i moderan način.

- Za mene je ova nagrada veoma značajna, naročito što je ovog puta bila jaka konkurencija - kaže u prvom reagovanju na nagradu Predrag Milutinović za "Novosti". - "Sunce" je ustanova za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, sa mogućnošću prenoćišta. Namenjen je za rad sa različitim tipovima i dobi korisnika, radi njihove edukacije i što bolje inkluzije i socijalizacije. Brižljivo sam osluškivao želje budućih korisnika, sa kojima sam neprekidno sarađivao u toku projektovanja. U stvari, celokupan projektantski tim, i tim donatora i predstavnika Centra razvili su optimalnu šemu objekta koja je zadovoljila sve potrebe budućih korisnika, poštujući visoke standarde projektovanja i gradnje. Primenjeni su novi standardi i savremena inostrana iskustva. U Srbiji nema do kraja razrađene regulative na ovom polju, pa nam posao nije bio nimalo lak.

Na ovogodišnji Konkurs za arhitekturu prispelo je 16 ostvarenja. Žiri u sastavu: arhitekte Branislav Mitrović (predsednik), dr Aleksandar Kadijević, Zorica Savičić, Siniša Temerinski i generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić, uz Centar "Sunce", u najuži izbor uvrstili su vrtić na Bežanijskoj kosi "Zvezdana prašina" arhitekata Miloša Paunovića, Marka Petrovića i Petra Bojovića, stambeno-poslovni objekat u Krunskoj Gorana Vojvodića, Milene Katić i Dušana Radišića, kao i stambeni kompleks u Brzakovoj, Jovana Mitrovića i Dejana Miljkovića.

Bez obzira na krizu u društvu, a posebno u profesiji, ove godine smo imali priličan broj novih objekata koji skreću pažnju - kaže Mitrović. - Ne samo iz Srbije, već i naših arhitekata koji rade u regionu. Imali smo nekoliko seansi žiriranja u kojima su se iskristalisala četiri rada. Kroz unakrsne komentare brojnog žirija, svojom teksturom, izborom materijala, koji su primereni određenoj ciljnoj grupi, populaciji i uzrastu, umesnom odnosu arhitekture kuće i unutrašnjeg prostora, izdvojio se centar "Sunce". Svi ti aspekti ovo delo dovode u red dobro promišljenog, funkcionalno organizovanog i uzorno oblikovno urađenog objekta.

Prijave za konkurs bile su raznovrsne - od seta stambenih i poslovnih objekata, preko tržnih centara, partera, obdaništa, pa do zgrada koje su deo sakralnih kompleksa.

- Trebalo bi da budemo zadovoljni rezultatom. Nagrada "Novosti" govori o kontinuitetu okupljanja kvalitetnih objekata - naglašava Mitović. - Čini mi se da su prethodne godine dale određenu podlogu i sada je trenutak da se profesija fokusira da konkurs za najbolje arhitektonsko ostvarenje bude praćen tokom cele godine.

Žiri koji je pregledao i 63 studentska rada, prispela na konkurs Kompanije "Novosti", izdvojio je projekat Nemanje R. Vukovića, a u najužoj konkurenciji su bili i Centar za istraživanje i promociju prirode Dragane Ćiprijanović, kao i Auditorijum na potezu Savskog amfiteatra, Maje Milošević.

URUČENjE - Otvaranje izložbe i uručenje nagrada održaće se 1. aprila u galeriji "Ozon". Nagrada za izvedeno delo, koju je dobio Predrag Milutinović za centar "Sunce", iznosi 2.000 evra, dok će Nemanja Vuković, kao autor najuspešnijeg studentskog rada, dobiti 500 evra u dinarskoj protivrednosti.

- Nagrada "Novosti" za najbolji studentski rad predstavlja veliko iznenađenje, ali i veliki podsticaj i motiv za dalji nastavak studija i bavljenje arhitekturom - izjavio je mladi laureat Nemanja Vuković. - Na neki način, predstavlja potvrdu kvaliteta rada na studijima.

Njegova zgrada je, kako kaže, nastala kao odgovor na samu lokaciju, to jest urbanističke i arhitektonske karakteristike neposrednog okruženja. Zakošene ivice otvaraju vizure i navode korisnike Ulice Draže Pavlovića ka zelenilu i ambijentu Botaničke bašte. Dupla fasada ima za cilj da smanji buku i omogući neometan rad u poslovnom delu, a ujedno vertikalni pomični paneli doprinose dinamici forme same zgrade.

Mletačka bolnica 

Žiri je ozbiljno razmatrao i dve kuće koje su sagrađene u Crnoj Gori - salon nameštaja u Baru i slikarski centar sa kafeom u Herceg Novom.

- Obe su veoma zanimljive - ističe Branislav Mitrović. Kuća u Herceg Novom donosi jedan promišljen konzervatorsko-projektantski iskorak. Delimična restauracija i rekonstrukcija nekadašnje mletačke bolnice, poznate i kao Austrougarska kasarna, za potrebe novog slikarskog centra, galerije i kafe bara urađena je veoma promišljeno. Nanosi istorije su pokrili delove kuće, ali zahvaljujući ozbiljnim istraživanjima izvukli su se resursi i u temeljima i u donjim spratovima, kao i u jednom delu nadgradnje koja je konzervatorski odmereno napravljena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;