INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dobitnik Prickerove nagrade za arhitekturu za 2013. godinu - Tojo Ito

19.03.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Japanski arhitekta Tojo Ito je dobitnik ovogodišnje nagrade Pricker (Pritzker Architecture Prize)- najvažnijeg priznanja za arhitekturu u svetu.

29. maja ove godine, u Bostonu u predsedničkoj biblioteci i muzeju Džon F. Kenedi, Tojo Ito će postati šesti japanski arhitekta kojem će biti uručena nagrada Pricker. Kanzo Tange (1987. godine), Fumihiko Maki (1993. godine), Tadao Ando (1995. godine) i tim Kazujo Seđima i Rjue Nišizava (2010. godine) su velikani japanske arhitekture uz koje će se od sada svrstati i 71-godišnji Tojo Ito, objavio je Tomas J. Pricker, predsednik Hyatt Fondacije, sponzora nagrade.

Svrha nagrade Pricker utemeljene 1979. godine od strane Džej A. Prickera i njegove supruge Sindi je odati godišnje priznanje živom arhitektu čiji rad i delo pokazuje kombinaciju talenta, vizije i predanosti arhitekturi. Laureat je nagrađen i sa novčanom nagradom od 100.000 dolara i bronzanom medaljom. Polje arhitekture je izabrano za dodelu nagrade od strane Fondacije zbog umešanosti porodice u izgradnju lanaca Hajat hotela, kao i isključenosti arhitekture, kao kreativnog poduhvata pri dodeli Nobelove nagrade, prema kojoj su stvorene procedure samog izbora.

Aluminijumska kuća - 1971. godina

Tojo Ito je počeo svoju karijeru u firmi Kiyonori Kikutake & Associates nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Tokiju 1965. godine. Šest godina kasnije osniva sopstveni biro u Tokiju. Primio je mnogobrojna međunarodna priznanja i nagrade uključujući 22. Praemium Imperiale, Royal Gold Medal RIBA-e 2006. godine i Zlatnog lava za životno delo na Venecijanskom Bijenalu 2002. godine.

Tod's Omotesando zgrada

Međunarodni žiri u sastavu Lord Peter Palumbo, Alehandro Aravena, Stefan Brejer, Jung Ho Čang, Glen Murkat, Juhani Palasma i Marta Torn nazvao je Ita „stvaraocem bezvremenskih građevina zbog svog dizajna koji spaja duhovnom dimenzijom i poetiku koja transcenduje iz njegovih radova“.

Među radovima Tojo Ita potrebno je istaknuti: „Aluminijsku kuću“ iz 1971. godine, „White U“ iz 1976. godine , „Tod's Omotesando“ zgradu, gradsko groblje u Gifu prefekturi, tokijsku „Tama Art University“ biblioteku i verovatno njegovo kapitalno delo Sendaj Medijateku.

Sendaj Medijateka iz 2001. godine

Tojo Ito je po proglašenju izjavio: „Arhitektura je vezana mnogim socijalnim ograničenjima. Projektovao sam imajući na umu mogućnost stvaranja udobnijih prostora ako bi se uspeli osloboditi ograničenja barem malo. Međutim, kada je zgrada završena, postanem bolno svestan mog vlastitog nezadovoljstva koje pretvorim u energiju za prihvaćanje izazova novog projekta. Ovaj proces će se verovatno ponavljati u budućnosti. Stoga nikad neću uspeti popraviti svoj arhitektonski stil i biti zadovoljan svojim radom.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;