INFONET-468X60-BANNER

Nove urbane ideje: 22 grada se spremaju za budućnost

04.03.2013. | Design Build Source

Ne manje od 22 grada su objavili pozive za inovativna rešenja kako bi rešili specifične urbane izazove kao deo takmičenja Citymart urban ideas. Cilj takmičenja jeste da identifikuje i podeli rešenja za globalne izazove sa kojima se gradovi suočavaju.

Takmičenje iz 2012. godine je privuklo 1.519 prijava iz 70 zemalja. Sada se Alborg, Barselona, Boston, Krajstčerč, Ajndhoven, Fukuoka, Lospitalet, Lagos, Lavasa, London, Maringa, Meksiko Siti, Oulu, Pariz, Rio de Žaneiro, Rosario, San Francisko, Sant Cugat, Šefild, Takoma, Terasa i Jork nadati da će izazvati sličnu reakciju.

San Francisko

Gradovi predstavljaju velike izazove u ogromnom nizu oblasti, uključujući mobilnost, ekonomski razvoj, socijalnu inkluziju, zdravstvo i blagostanje, urbani menadžment, osvetljenje, energetiku, kulturu, upravljanje i održivost.

Gradska opština Barselone, na primer, traži načine da napravi prazne komšijske prostore, kako unutrašnje, tako i spoljašnje, koji bi bili više održivi sa predlozima koji donose vrednost za zajednicu i stvaraju mogućnost za ekonomski rast. Barselona ima populaciju od više od 1,6 miliona ljudi na površini od 100 kvadratnih kilometara, koja je podeljena na 10 okruga i 73 naselja. Pored toga što traže da se pokrene opadajuća ekonomija naselja, oni traže rešenja koja imaju za cilj socijalnu inkluziju i uključivanje zajednice.

Rešenja mogu uključivati prikupljanje podataka i analize kako bi se omogućila efikasna identifikacija i rano otkrivanje naselja kojima je potrebna pažnja. Metodologija za izradu inventara pogodnih prostora je dobrodošla kao i tehnološka platforma koja podržava implementaciju, praćenje i analizu rešenja.

Barselona

London se u međuvremenu obavezao da smanji emisiju ugljen dioksida za 60 odsto na 18 miliona tona do 2025. godine. Od ključnog značaja za ovo jeste pristup kvalitetnim podacima o korišćenju energije širom grada.

Merenja omogućavaju Londonu, i drugim gradovima, da procene rizike i mogućnosti, prate napredak, i razviju i ciljaju energetsko efikasne intervencije na merljiv i transparentan način. Smanjenje energetske potražnje Londona za samo pet odsto bi uštedeo gradu procenjenih 400 miliona funti.

Trenutni pristup Londona ovom pitanju se oslanja na podatke o korišćenju energije iz centralne vlade. Oni imaju ograničene aplikacije za praćenje, izveštavanje i kreiranje politike zbog niskog nivoa prostornog razdvajanja podataka i vremenskog kašnjenja njihovog objavljivanja.

London stoga poziva na rešenja za razvoj dinamičkog inventara korišćenja energije koji obrađuje podatke u kilovat satima i emisijama gasova sa efektom staklene bašte, ispitujući sagorevanje fosilnih goriva i potrošnji električne energije na svim stacionarnim izvorima unutar granica grada, a sve u cilju pomoganja u prikazivanju korišćenja energije širom grada u realnom vremenu i na nivou pojedinih zgrada.

London

San Francisko, sa druge strane, je u potrazi za boljom koordinacijom rešenja za olujne situacije. Grad ima kombinovani kanalizacioni sistem kojim se prevoze i tretiraju sanitarne vode i kišnica u istom setu cevi. Tokom intenzivnih kišnih oluja može biti mnogo vode koji sistem prosto ne može da primi i što dovodi do poplava na ulicama i pražnjenja kombinovanog sistema kanalizacije na ulicama.

Kako bi najbolje služili svoje građane, grad San Francisko je u potrazi za rešenjima koji bi mu omogućio da prati i koordinira kritičnim mestima izliva, kao i da  pošalje ekipe na najkritičnija mesta prvo.

Rešenja mogu ukljičivati anketne odgovore i radna mesta na računarskim čvorištima koji prikazuju podatke o olujama, pozivima građana, radarske sisteme i prognoze koje dozvoljavaju dispačerima da vide koji su delovi grada najviše pogođeni olujom, ili da imaju mobilne aplikacije za terenske ekipe, inženjere i supervizore koji mogu pristupiti podacima i mapama sa terena.

San Francisko će biti domaćin trodnevnog samita u maju 2013. godine koji okuplja gradske lidere i pružaoce usluga kako bi diskutovali o izazovima gradova i predloženim rešenjima i idejama. Gradonačelnik San Franciska, Ed Li se nada da će kultura njegovog grada doprineti programu.

„San Francisko, kao inovacijska prestonica sveta, omogućiće živu razmenu ideja i pomoći će u razvijanju inovativnih rešenja za uobičajene urbane izazove, uključujući transport, životnu sredinu i zdravstvo koje će graditi bolji svet“, rekao je on.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;