Tektonski kružni tok u Sloveniji

01.03.2013. | WAN

Struktura kružnog toka koja koristi karakteristične betonske blokove je izgrađena u Podčetrteku u Sloveniji. Kružni tok od 380 kvadratnih metara je projektovan od arhitektonskog biroa Enota iz Ljubljane i završen je 2012. godine. Smešten je na prometnoj saobraćajnici i nalazi se između lokalne sportske hale sa spoljašnjim terenima na jednoj strani i termalnim spa centro sa brojnim bazenim i hotelima na drugoj strani.

Namenjen je prvobitno kao mera usporavanja saobraćaja u ovoj prometnoj oblasti pošto su glavni pristupi za oba kompleksa povezani sa kružnim tokom. Zbog njegovog pozicioniranja, dizajn centralnog ostrva asocira na sportsku halu i spa centar i stoji na ulazu u oba objekta.

Teška priroda betonskih blokova koji čine ovaj kružni tok odražava monolitni izgled susedene sportske dvorane što se može videti u pozadini fotografija levo. Ovaj aranžman je preslikan u kompoziciji biroa Entona sa zbrkom betonskih kocki sa oborenom formom koja izbija iz puta.

Arhitektonski biro Enota objašnjava: „Raspored unutrašnjeg dela obilaznice kao celina sugeriše na tektonsku promenu negde ispod površine zemlje koja je izazvala površinu puta da se izdigne i ispuca u vidu masivnih blokova. U kombinaciji sa vodom, koja se sporadično izdiže na površinu između rascepa, to donekle podseća na gejzir pokriven bazaltnim slojevima, te samim tim njegov izgled sugeriše na spa kompleks.“

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...