INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zaha Hadid u arhitektonskoj trci protiv plagijatora

24.01.2013. | Design Build Source

Arhitektonska superzvezda Zaha Hadid se našla usled nesrećne plagijatske situacije u kojoj se njen Wangjing SOHO projekat, koji je trenutno u izgradnji u Kini, kopira u blizini Tibeta. Iako se ponekad sugeriše da je imitacija najiskreniji oblik laskanja, to ovde nije slučaj, pošto se piratska verzija Hadidnog projekta gradi brže od originala.

Projekat Wangjing SOHO (na fotografijama) je maloprodajni i poslovni kompleks koji se nalazi između Pekinga i njegovog aerodroma, i jedan je od jedanaest projekata za koje je arhitektonski biro Zahe Hadid zadužen u Kini.

Okrugla struktura se sastoji od niza futurističkih kula koja liče na jedra. Izvajana u kamenu i aluminijumu, one su „zamišljene kao dve mase - kineske lepeze - koje okružuju i prihvataju jednu drugu u zamršenom plesu“.

Projektantski plagijatori ostaju bezimeni i njihova brzorastuća replika koja se gradi u zapadnoj Kini u blizini Tibeta će biti poznata pod imenom „Meiquan 22nd Century Building“. „Moguće je da su se plagijatori dokopali nekih digitalnih datoteka ili rendera projekata“, rekao je direktor Hadidinog projekta za nemački Špigl (Der Spiegel).

Nasuprot tome, Hadidova koja je poznata po svom avangardnom arhitektonskom stilu, imala je daleko manje negativan stav o kopiranju njenih projekata. „Ako buduće generacije ovih kloniranih zgrada prikažu inovativne mutacije, to bi moglo biti veoma uzbudljivo“, rekla je ona.

Iako bi Zaha Hadid verovatno mogla dobiti pravnu bitku uz podršku kineskih zakona o autorskim pravima koja uključuju zaštitu za dela arhitekture, malo je verovatno da bi u tom slučaju zgrada bila srušena. Šangajski advokat specijalizovan za autorska prava, Jou Junting kaže da ako bi Hadidova tužila, projektanti plagijatorskog dela bi se suočili sa kompenzacionim troškovima umesto rušenja.

Hadidova je poznata kao neko ko pomera granice arhitekture i dizajna, i prva je žena koja je osvojila cenjenu nagradu za arhitekturu Pricker 2004. godine. Njen projekat Wangjing SOHO će biti dramatičan dodatak u obrisima Pekinga, a završetak projekta se očekuje 2014. godine.

Ovo nije prvi put da je Kina plagirala arhitektonski projekat. U junu 2012. godine, zemlja je izgradila kompletnu repliku austrijskog alpskog sela Halštat oko veštačkog jezeta u gradu Huižou. Predstavljajući se kao turisti, kineski agenti su posećivali alpski grad tokom nekoliko godina kako bi fotografisali i uradili 3D model za reprodukciju ovog grada u Kini.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;