INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novo zvezdano ostrvo: Zeleni arhitektonski raj

24.01.2013. | Design Build Source

Održivi luksuzni razvoj je trenutno u izgradnji na Maldivima i izgleda kao da će on biti plutajući i ekološki uspeh. Novi „Green Star“ razvoj, luksuzni hotel i kongresni prostor, jedan je od pet plutajućih kompleksa u izgradnji na prelepim Maldivima. Ambiciozni projekat je deo plana smanjenja ostrva koja tonu u toj oblasti i njihove zamene sa ojačanim veštačkim ostrvima.

Sa podrškom vlade Maldiva, celokupni zeleni projekat je projektovan od strane inovativnog arhitektonskog biroa Waterstudio.NL, dok će arhitektonska specijalistička firma Dutch Docklands biti zadužena za izgradnju projekta, koji se očekuje da bude završen 2015. godine. Firma Dutch Docklands je već prikazala svoje iskustvo kroz izgradnju plutajućih ostrva za zatvore i stambene komplekse od betonskih ploča i stiropora.

Privatno ostrvo „Green Star“ će biti komšija „Ocean Flower“ rezidencijama, plutajućem golf terenu sa 18 rupa i drugim sadržajima, sa ukupno pet ostrva koji se nalaze na 800 hektara vode. Teren za golf će biti napajan solarnom energijom i ostrvo će biti ankerisano u morskom dnu pomoću jakih kablova koji mogu izdražiti oluje, smanjujući štetu po morsko dno i ekosistem.

„Okeanski cvet“ je već počeo sa prodajom nekretnina, gde cene obalskih vila počinju od 950.000 američkih dolara po nekretnini i procenjuje se da će dostići cenu i do dva miliona dolara. Izvršni direktor kompanije Dutch Docklands, Paul van de Kamp je rekao da će se projekat izdvajati kao ekskluzivi zeleni razvoj u zaštićenom morksom području. „Rekli smo predsedniku Maldiva da možemo da transformišemo Maldive iz klimatskih izbeglica u klimatske inovatore“, rekao je on.

„Zelena zvezda će se prirodno uklopiti sa postojećim okolnim ostrvima. Zgrada u obliku zvezde pokrivena zelenilom simbolizuje inovativni put Maldiva u pobeđivanju klimatskih promena“, izjavio je portparol kompanije Dutch Docklands.

Zelena zvezda će obuhvatati 800 soba i konferencijski centar za 2.000 ljudi. Zbog ekoloških akreditiva projekta, investitori očekuju da će hotel biti destinacija broj jedan za konvencije koje se fokusiraju na klimatske promene, održivost i upravljanje vodama. Maldivi, koji su sada ugljenično-neutralna zemlja, smatra se liderom u održivom projektovanju i aktivnim saradnikom zelenih inicijativa koje štite njihov raj.

Smeštena na samo 2 metara iznad nivoa mora, 1.192 ostrva koje sačinjavaju Maldive, čine je najnižom državom na svetu u pogledu visine. Zemlja se oslanja na ribarstvo i turizam kao njene osnovne ekonomske grane, od kojih su obe u riziku od prirodnih nepogoda i porasta nivoa mora. Ako se globalno zagrevanje i klimatske promene nastave po sadašnjoj stopi, predviđeno je da će se Maldivi naći pod vodom do 2100. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;