INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Veća efikasnost vetroturbina uz lopatice pokrivene tkaninom

06.12.2012. | Gizmag

U pokušaju da pomogne neumoljivom maršu ka efikasnijoj energiji vetra, kompanija General Electric Power and Water je razvila novu lopaticu za vetroturbinu pokrivenu tkaninom koja ima izglede da će značajno smanjiti troškove proizvodnje vetroturbina, istovremeno omogućavajući veću veličinu lopatica i lakši transport.

Projekat Dženeral elektriksa zahteva čvrsto obmotavanje arhitektonske tkanine oko metalnog okvira kako bi se stvorila održiva lopatica vetrenjače. Prema rečima kompanije, takav dizajn treba da omogući prečnike rotora koji prelaze 120 metara, što je podvig koji generalno nije praktičan za široko korišćene lopatice od fiberglasa.

Favorizovanje tkanine umesto fiberglasa takođe može da smanji troškove proizvodnje lopatice vetroturbina za impersivnih 25 do 40 odsto. Uistinu, GE zaista misli da će ova tehnologija na kraju omogućiti da energija vetroturbina bude ekonomična kao fosilno gorivo, bez državnih subvencija.

"GE razvija naprednu tehnologiju vetroturbina koja može biti suština naše čiste energetske budućnosti", rekla je Vendi Lin, glavni inženjer u General Electrics-u i vođa ARPA-E projekta. "Tkanina koju mi razvijamo će biti jaka, fleksibilna i lakša za postavaku i održavanje. Ona predstavlja čist put činjenja vetroenergije još više konkurentnijom sa fosilnim gorivima."

Dodatne prednosti ove tkane tehnologije koje je kompanija GE navela uključuju životni vek od 20 godina, tokom kog nije potrebno redovno održavanje, kao i olakšani transport, sa mogućom montažom lopatica na licu mesta.

Predlog GE je bio jedan od 66 predloga transforamtivne energije koji su dobili stipendiju od Agencije za napredno istraživanje projektima (ARPA-E - Advanced Research Projects Agency) Ministarstva energetike SAD-a, zajedno sa cenjenim grupama iz MIT-a, Braun univerziteta i Univerziteta Kolorado. Ukupno je dodeljeno 5,6 miliona dolara vrednih stipendija, i predviđeno je da program traje tri godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;