INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Smrt na gradilištu zaustavlja gradnju kineskog projekta vrednog više milijardi dolara

22.11.2012. | Design Build Source

Bezbednost na gradilištima u Kini je ponovo u centru pažnje nakon smrti građevinskog radnika pri izvođenju mosta između Hong Konga i Makaoa, vrednog neverovatnih 11,7 milijardi dolara.

Veliki projekat, koji će uključivati završetak mosta od 22,85 kilometara, tunela od 6,75 kilometara i prilaznog puta od 12 kilometara, jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata ikada u zemlji i takođe uključuje izgradnju veštačkog ostrva.

Prema direktoru kineskog javnog preduzeća Autoputevi Peter La, nesreća se dogodila kada je platforma na ostrvu pala, usmrtivši pedesetosmogodišnjeg Tam Čung Ponga i ranivši četrnaestoro drugih. Rad na velikom projektu je trenutno zaustavljen jer se ispituje bezbenost na gradilištu.

Ovo nije prvi put da je rad na ovom projektu zaustavljen. Izradnja infrastrukturnog projekta je prvobitno zaustavljena nakon što su odgovorni tuženi zbog ugrožavanja životne sredine u vezi sa izgradnjom veštačkog ostrva, ali građevinski radovi su ubrzo nastavljeni.

U svetlu ove nesreće, međutim, Ministarstvo rada Narodne republike Kine je pokrenulo veliku istragu, zaustavivši izgradnju i suspenovanjem svih odgovornih izvođača. Prema direktoru Lau, tekući radovi će morati biti prekinuti sve dok se uzrok nesreće ne pronađe. "Bezbednost naših radnika je naš najveća briga", kaže Lau.

U ovom trenutku, oni koji su uključeni u nesreću su nagovestili da je zbog kvara na mašineriji njih nekoliko radnika, u sigurnosnim odelima doduše, moralo da ručno podižu platforme.

"Mašinerija koja nije u dobrom radnom stanju nije nova pojava na kineskim gradilištima", prema glavnom bezbednosnom inspektoru Asocijacije prava žrtava industrijskih nesreća, Čan Kam Hongu.

"Izvođači su slobodni da koriste polovnu mašineriju", kaže on. "A kada je neko ubijen, izvođači se suočavaju sa veoma niskim kaznama, čineći sistem neefikasnim u zaštiti bezbednosti radnika."

Problemi koji okružuju kinesku građevinsku industriju su odavno primećeni, a mnogi navode da brzi tempo urbanizacije zemlje stavlja radnike u ozbiljnu, svakodnevnu, opasnost.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;