INFONET-468X60-BANNER

Frenk Geri - Gugenhajm muzej u Bilbaou

19.11.2012. | Buildipedia

Remek delo američkog arhitekte Frenka Gerija (Frank O. Gehry), Gugenhajm muzej (Guggenheim Museum) u Bilbaou, funkcioniše kao jedan od najistaknutijih muzeja na svetu, kandidat je za najvažniju zgradu izgrađenu u poslednjih trideset godina, i veliki je magnet za turiste.

Iskreno, ne postoji pridev koji bi adekvatno i precizno mogao da opiše Gugenhajm muzej u Bilbaou u Španiji. Jednostavno, on je neopisiv. Retko je jedna zgrada definisala inspiracije i arhitektonske genije do ovog nivoa, i kao takva, ona se često pominje kao jedna od najvećih zgrada našeg vremena.

Deo privlačnosti ovog muzeja jeste njegova udaljena lokacija. Svet je prepun potencijalnih lokacija za takvu legendarnu zgradu, a drugi Gugenhajm muzeji se nalaze u više istaknutih gradova: Njujorku, Berlinu i Veneciji (arhitekta Geri je izabran da projektuje Gugenhajm muzej u Abu Dabiju, ali su kontraverze odložile projekat). Mnogi se mogu zapitati: "Zašto Bilbao?" Istorijski gledano, ovaj grad u Baskijskom regionu Španije bio je poznat po malo čemu drugom osim oronuloj luci i propadajućoj industriji brodogradnje.

Godine 1991, sa nadama u revitalizaciju Bilbaoa, baskijska vlada je predložila dogovor sa Fondacijom Solomon R. Gugenhajm da otvore jedan od svojih brojnih muzeja u ovom uspavanom industrijskom gradu. Šest godina kasnije i sa potrošenih 89 miliona dolara, grad je ugostio špansku kraljicu Sofiju i kralja Huana Karlosa I na inaguraciju zgrade, gde je kralj proklamovao muzej sa "najboljom zgradom 20. veka".

Gugenhajm muzej u Bilbaou je smešten u ekspanzivnih 32.500 kvadratnih metara prostora duž obale reke Nervion. Njegov veličanstveni stas, okrugao oblik i blistava fasada pozdravljaju posetioce dok prelaze most La Salve.

Ogromna zgrada se sastoji od međusobno povezanih oblika i tonova koji dolaze iz mešovitog korišćenja krečnjaka, stakla i titanijuma. Kontrast metalnih i prirodnih materijala, zajedno sa dekonstruisanim oblicima, fluidnim pokretima, kao i teksturama u obliku krljušti daju ovoj zgradi razigrani, ali ipak i urbanistički osećaj, dodatno antagonizirajući njenu industrijsku lokaciju.

Izgradnja muzeja, koji je izgrađen na vreme i u okviru budžeta, bio je težak poduhvat, u najmanju ruku. Sa takvim složenim dizajnom, geometrijske komponente i izgradivost materijala napravili su složen građevinski izazov. Kako bi pravilno sporveli njegov prvobitnu projektnu viziju, Geri je napustio crtanje rukom za 3D program Catia, koji je u to vreme bio vrhunski i koristio se za vazduhoplovne aplikacije. Softver je omogućio Geriju da koristi savijene prostore sa "beskonačnom numeričkom kontrolom" tokom procesa izgradnje.

Zbog nepokorne i burne spoljašnjosti Gugenhajm muzeja, posetioci su često marginalizovani od strane njegovog prisustva, ali on poseduje obimnu kolekciju savremene španske i međunarodne umetnostu. Unutrašnjost je veličine od 24.000 kvadratna metara i sastoji se od tri nivoa sa 20 umetničkih galerija, auditorijuma, restorana, kafea i knjižare. Unutrašnjost je osvetljena prirodnim svetlom iz strateški postavljenih staklenih prozora koji su tretirani kako bi zaštitili umetnička dela od surovih sunčevih zraka, toplote i zračenja.

Zahvaljujući takozvanom "Gegenhajm efektu", Bilbao je uspeo da nadmaši svoje revitalizacione ciljeve. Od otvaranja muzeja, milioni turista godišnje poseti ovaj grad. Grad sa Gugenhajm muzejom obično može da računa na određeni nivo slave, ali u ovom slučaju, inovativni projekat arhitekte Gerija je gradu pružio nešto mnogo više od obične otmene etikete.

Često nazivan jednim od najvećih vizionara u arhitekturi, Frenk Geri uživa u međunarodnom priznanju već mnogo godina. Kada govorimo o Gugenhajm muzeju u Bilbaou, međutim, mi govorimo o nečemu više od estetski ugodnoj arhitekturi. Sa ovim delom Geri je započeo drski pokret koji je uzdrmao jezgro svakog arhitekte i poštovaoca arhitekture na svetu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;