INFONET-468X60-BANNER

Skupštinski dom Afričke unije u Libervilu, Gabon

14.11.2012. | Architect Magazine

Arhitektonski biro iz Njujorka WORK Architecture Co. (WORKac) osvojio je međunarodni konkurs za projektovanje Skupštinske zgrade Afričke unije za samit koji će biti održan 2014. godine u Libervilu u Gabonu. Pobednički projekat, nazvan L'Assemblée Radieuse (Blistava skupština), koristi strategije pasivnog hlađenja za ventilaciju konferencijskog prostora, restorana i skupštinske dvorane, od kojih potonja ima oblik fleksibilnog auditorijuma za 1.000 ljudi.

Tri unutrašnja otvorena dvorišta, svako zasađeno sa autohtonim vrstama, su postavljeni sa afričkim krečnjačkim otvorima koji omogućavaju dodatnu ventilaciju strukture; slični otvori takođe omotavaju spoljašnjost zgrade. Kosi krov svetle boje ujedno odrvaća toplotu i sakuplja kišnicu koja kruži kroz vodopad pre nego što će se ponovo koristiti u okviru objekta.

Brzometni projekat će zahtevati timski rad predvođen biroom WORKac, koji će sarađivati sa biroom Epstein na projektu, dok će Arup pružiti podršku za projekte mašinske, elektro i vodovodne prirode, akustično inženjerstvo, održivi dizajn i konsalting oko auditorijuma.

Kompanija Robert Silman Associates će biti zadužena za građevinski deo projekta, dok će kompanija Tillotson Design Associates projektovati osvetljenje za skupštinsku salu. Arhitektonski biro WORKac očekuje da će radovi započeti u februaru 2013. godine, a završetak se očekuje do juna 2014. godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;