INFONET-468X60-BANNER

Deset saveta za poboljšanje operativne efikasnosti vaše zgrade

29.10.2012. | GreenBiz

U Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i drugim razvijenim delovima sveta, zgrade troše 40 odsto energije. U gustim urbanim sredinama, poslovne zgrade troše oko 75 odsto ukupne energije koja se koristi i stvaraju 20 odsto emisija gasova staklene bašte. Ove činjenice čine važne smernice i kritično je da zgrade rade efikasnije kako bi se zadovoljile rastuće potrebe planete za energijom, smanjile emisije štetnih gasova, uštedeo novac i stvorila nova radna mesta.

Mnogi od koraka ka poboljšanju operativne efikasnoti zgrada su relativno jednostavne i jefitne za primenu. Ovde su nabrojana deset koraka koji će pomoći vlasnicima ili menadžerima u napredku ka maksimalnoj efikasnosti za svoj objekat.

Merite potrošnju vode i otpad: Sprovedite reviziju potrošnje vode u svom objektu ili kompleksu kako biste utvrdili gde se voda koristi i rasipa. Smanjite potrošnju vode održavanje opreme i popravljanjem curenja. Čak i malo curenje vode na česmi može da potroši oko 1.100 litara vode mesečno. Obratite posebnu pažnju na toalete, sprikler glave i ledomate.

Obučite vaše osoblje kako da poboljšaju operativnu efikasnost: Njihovo razumevanje novih tehnologija i dobrih praksa u cilju poboljšanja operativne efikasnosti vaše zgrade plaća veće dividente ako oni imaju čvrstu osnovu u osnovama mašinske opreme i upravljanja energijom. Potražite savete od lokalnih stručnjaka ili fakulteta koji vam mogu transponovati svoja iskustva u operativne metode uštede.

Promislite o mogućnosti očuvanja vode: Česme sa niskim protokom vode i vodokotlići sa dvostrukim ispiranjem se već koriste u većini objekata, ali možda je vreme da se proceni šira upotreba pošto je tehnologija dovela do većeg izbora i smanjenja cena. Koristite lokalne biljke za većinu uređenja zajedno sa sistemima za navodnjavanje osetljivo na vlagu.

Održavanje opreme za maksimalnu efikasnost: Vođenje računa o tome da li je oprema pravilno servisirana i održavana znači niže troškove energije i produženi život. Proaktivno održavanje veće mehaničke opreme, kao što su čileri i kotlovi, se brzo isplati. Nemojte zaboraviti na sistem zarobljivanja pare. Oni se često previđaju, ali gotovo uvek pokazuju brzu isplativost.

Otklonite opterećanja vaše opreme: Koristite svoj sistem za upravljanja zgradom da prati, analizira i ponovo podesi ključne KGH podatke kao što je hladna temperatura vode, temperatura tople vode, temperatur vazduha i ventilacije. Reprogramiranje postavljenih tačaka tih vrednosti na minimalne nivoe potrebne za komfor ne samo da će uštedeti energiju, već će i smanjiti opterećenje mehaničkih sistema.

Upoznajte se sa standardima zelene gradnje: Gradite, renovirajte i upravljajte sa svojim objektima u skladu sa standardima zelene gradnje (LEED, BREEAM...). To će va u krajnju ruku koristiti smanjivanje operativnih troškova i povećanjem vrednosti vaše imovine. Koristiće životnoj sredini štednjom energije i vode; smanjenje otpada; stvaranjem zdravijeg i prijatnijeg okruženja; i smanjivanjem štetnih emisija koji izazivaju efekat staklene bašte.

Budite u korak sa najnovijim sistemima za upravljanje objektima: Bilo da se oni postižu ručno ili sprovođenje ažuriranih aplikacija za sisteme upravljanja objektima, kontinuirana zamena sistema štedi energiju i stavara bolje i unapređenije okruženje za ljude.

Eliminišite trešenje, zvečanje i otpad: Oprema koja pokazuje dokaze o preteranim vibracijama u obliku zvečenja i preteranih nivoa buke vas košta novca. Slušanje je prvi dobar korak, ali možete da naučite kako da poboljšate efikasnost rada sa naprednim alatima za inspekciju vibracija.

Nabavite efikasniju opremu: Zamenite ili eliminišite zastarelu opremu sa Energy Star klasifikovanim uređajima. Ispitajte upotrebu pametnih energetskih traka za otklanjanje manjih opterećenja onda kada ona nisu potrebna. Razmislite o prerađenom i recikliranom kancelarijskom materijalu.

Radite sa zelenim dobavljačima: Ozelenite vaš lanac dobavljača dajući prednost dobavljačima i prodavcima koji se pridržavaju određenih ekoloških praksi.

Postoje ogromni ekonomski i društveni pritisci na vlasnike i menadžere komercijalnih i industrijskih zgrada da koriste svoje resurse racionalnije i da njihove zgrade funkcionišu efikasnije.

Čak i ako je to nešto jednostavno i prosto kao slavina koja curi, postoje mnogi koraci koji vlasnik ili menadžer objekata može da preduzme odmah i na taj način započne putovanje ka uštedi novca i očuvanja naše planete. Ne postoji mali koraci. Postoje samo koraci koji vode ka boljem sutra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER
LEDVANCE2020-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;