INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prirodno osvetljenje

12.09.2012. | Architect Magazine

Prozori bi mogli da budu pretvoreni u izvore svetlosti, zahvaljujući organskim diodama koje emituju svetlo (OLED - organic light-emitting diodes). Organske diode koje emituju svetlo jeste jedan od najintrigantnijih i najperspektivnijih novih tehnologija za elektronske displeje i osvetljenje koje trenutno postoji.

OLED su kao tradicionalne diode koje emituju svetlo (LED), ali one uključuju organska elektroluminsecentna jedinjenja koja emituju svetlost u dodiru sa električnom strujom. Prvobitno razvijene 1950-tih u Francuskoj, OLED se danas koriste u naprednotehnološkim visoko kontrastnim ekranima. Njihova niska potrošnja energije čini ih posebno atraktivnim sa današnjom proliferacijom elektronskih uređaja.

Iako su OLED superiornije u odnosu na više konvencijalne tehnologije kao što su displeji sa tečnim kristalom (LCD ekrani) u smislu kontrasta i efikasnosti materijala, oni su obično proizvode skupim procesom koji uključuje staklo zasićeno sa teškim metalima. Oni su krhki i kruti.

Kako bi rešili ovaj problem, istraživači sa Fakulteta inženjerstva i nauke o materijalima sa Univerziteta u Torontu su razvili novi metod za proizvodnju OLED na bazi plastike. Rezultat ovog je više isplativi, efikasniji i fleksibilni materijal.

"Godinama je najveće uzbuđenje u pogledu OLED tehnologija bio potencijal da ih efikasno proizvedemo na fleksibilnoj plastici", kaže profesor Univerziteta u Torontu, Ženg-Hong Lu. "Ovo otkriće otključava pun potencijal OLED-a, što nas vodi ka energetski efikasnim i fleksibilnim ekranima koji su otporni na udarac."

Primenljivost OLED-a na panele velike površine ih takođe čini idealno pogodnim za osvetljenje; nekoliko proizvođača je razvio OLED osvetljenje koje emituju ravnomerno distribuirane ravni svetlosti bez žarišta. I višeslojna konfiguracija OLED-a može dati iznenađujuće rezultate u multifunkcionalnim tehnologijama. Jedna takva primena jeste promenljivi OLED panel koji je ujedno i transparentni prozor.

Nedavno razvijen od strane hemijske kompanije BASF i kompanije Philips za korišćenje u automobilskoj industriji, tačnije kod krovova automobila, novi modul svetlarnika dozvolja jasne i nesmetane poglede kroz njega sve dok nije osvetljen - a tada emituje homogenu ravan svetlosti. OLED panel je takođe visoko energetski efikasan izvor svetlosti, koliko može biti efikasan panel sa debljinom od 2 milimetara.

Prema Feliksu Gurtu (Felix Görth), šefu odeljenja za OLED i Organske fotonaponske instalacije u BASF Future Business: "Ova kombinacija dozvoljava vozaču da uživa u jedinstvenom osećaju otvorenog prostora tokom dana i da prijatno zameni enterijer sa toplom svetlošću transparentnog, visoko efikasnog OLED-a noću."

Philips vidi potencijal u OLED-u van automobilske aplikacije. "Ovaj projekat pruža impresivne dokaze novih mogućnosti OLED-a, i ilustruje potencijal Filipsove Lumiblade OLED tehnologije da pomogne u stvaranju inovativnih aplikacija za osvetljenje koja poboljšavaju živote ljudi", kaže Ditrih Bertram, generalni direktor odeljenja OLED Lighting pri kompaniji Philips.

Ako ovaj poduhvat bude uspešan, arhitektonske aplikacije su dužne da ga prate. Niskoenergetski svetlarnici, prozori i vrata koji osvetljavaju bi mogli da budu vrlo praktični u nekim aplikacijama, posebno imajući u vidu dug životni vek OLED-a.

Štaviše, OLED tehnologija će omogućiti spajanje trenutno različitih svetova osvetljenja i elektronskih displeja, omogućavajući buduća fizička okruženja koja su osvetljena informacijama.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;